Policie v Pardubicích v reakci na potyčku a následnou demonstraci Romů posílí obchůzky

3. červenec 2023 15:15

Rozjitřenou situaci v pardubické romské komunitě by mohlo zklidnit víc policejních hlídek i intenzivnější práce s menšinami. I na tom se shodli účastníci dnešního setkání u kulatého stolu, které svolala pardubická policie. Bylo to v souvislosti se sobotním konfliktem 18 lidí.

Zranění utrpěl jeden Rom, kterého následně ošetřili v nemocnici. Policie zatkla tři cizince pod vlivem alkoholu, jejich národnost nechce sdělit. Romové na událost reagovali nedělní demonstrací a průvodem městem.

„Smyslem dnešního jednání nebylo hledat viníky celého incidentu, ale přivést všechny zúčastněné strany k jednacímu stolu a řešit to u jednacího stolu, nikoliv s emocemi na ulicích,“ řekl ředitel pardubické krajské policie Jan Ptáček.

Policie řeší celý incident jako výtržnictví

Policisté v současné době sbírají důkazy a vyslýchají svědky konfliktu. „Můžu vám garantovat, že vyšetřování bude objektivní a transparentní,“ dodal Ptáček.

Vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková ocenila, že policie kulatý stůl svolala, sama na odpoledne pozvala k jednání zástupce romských velkorodin.

„V Pardubicích žije několik romských rodin, které sem přišly po roce 1949 a vnímají tuto situaci jako velmi důležitou a chtějí se také vyjádřit,“ doplnila Fuková.

Podle ní je nezbytné situaci zklidnit a se zástupci romské komunity mluvit: „Romové jsou bohužel frustrováni, podléhají právě sociálním sítím, kde se šíří dezinformace.“

V každém státu jsou dobří i zlí lidé.
Marian Kurylo, ukrajinský duchovní

Ačkoliv policie národnost zadržených cizinců nechce uvádět, pozvala na jednání i ukrajinského duchovního Mariana Kuryla.

„Chci ujistit, že Ukrajinci a obzvlášť uprchlíci tady žádnou hrozbu pro Romy nenesou,“ říká Kurylo, který žije v České republice sedm let, dodává, že za tu dobu nic podobného nezažil: „V každém státu jsou dobří i zlí lidé. Neříkám, že nemohlo k něčemu dojít. Jsou i zlí Ukrajinci a mohlo k něčemu dojít. Tím pádem ale nemůžeme soudit podle jednoho případu všechny Ukrajince.“

Podobně mluvil i náměstek primátora Jakub Rychtecký (Žijeme Pardubice): „Za tu dobu od válečného konfliktu nezaznamenali naši terénní sociální pracovníci, náš romský poradce, že by docházelo k nějakým střetům mezi těmito dvěma komunitami.“

Desítky lidí, převážně Romu protestují před hlavním vlakovým nádražím v Pardubicích

Rychtecký dodal, že radnice bude pokračovat v preventivních programech a plánuje i častější setkávání se zástupci neziskových organizací a menšin na území města.

„Já věřím tomu, že k žádné další eskalaci nedojde. My jsme se i dohodli, že městská i státní policie v lokalitě zvýší počet preventivních obchůzek, aby pocit bezpečí byl pro obyvatele maximální,“ říká Rychtecký.

Všichni účastníci kulatého stolu se shodli na tom, že v Pardubicích nehrozí nikomu žádné nebezpečí, není tady žádný vyhrocený vztah mezi Ukrajinci, Romy ani většinovou společností.

Spustit audio

Související