Policisté řeší první krádeže v kempech. Chybou je, když v noci nemáte doklady a cennosti u sebe

3. červenec 2019 09:49

Letní prázdniny sotva začaly a policisté na Jičínsku už řeší první krádeže v kempech. Zloději berou hlavně elektroniku a peníze. V rekreačních areálech proto policisté zvyšují kontroly. Při nich je zaměstnávají také kempaři pod vlivem alkoholu.

Počasí láká k vodě. Nehlídané věci jsou ovšem lákadlem pro zloděje

K vodě se mohou vydat i kapsáři. Nehlídané věci na dekách jsou pro ně lákadlem

Prázdniny ještě nezačaly, ale letní teploty ke 30 stupňům a slunečné počasí posledních dnů, lákají k vodě. Většina koupališť v Královéhradeckém kraji už zahájila provoz. Za osvěžením vyráží tisíce lidí v kraji. K vodě se ale také mohou vydat kapsáři. Nehlídané věci na dekách jsou pro ně lákadlem. 

S hlídkou jičínských policistů procházíme kempem u Nové Paky. Vidíme opuštěný stan, který je otevřený, nikde nikdo. Za pár minut přichází majitelé.

„Tohle by byla ideální šance pro pachatele. Podívejte se, v předsíňce bych si mohl z vašich věcí vybrat prakticky cokoliv," vysvětluje Aleš Brendl, mluvčí jičínské policie.

Zároveň kempařům radí, aby otevřený stan nenechávali bez dozoru.
„Když budete opouštět toto místo, tak je dobré, aby skutečně tady vždy někdo zůstal. Aby případný pachatel neměl žádnou šanci."

Karavany, obytné automobily, autokemp

Paní Ivana přijela s manželem do tohoto kempu od Tábora, o své věci mají obavy, a proto je mají stále pod dohledem.
„Během dne je máme samozřejmě u sebe a v noci si je dáváme za hlavu, aby nebyly snadno dostupné. Přemýšleli jsme i o malém visacím zámku na zip u stanu, ale bohužel jsme si ho nevzali."

V kempech na Jičínsku se objevují zloději. Policisté proto posilují hlídky. Na co si dávat pozor?

Cestování - posázaví - výlet -karavan - osmdesátky

Zloději o letních prázdninách trápí kempy na Jičínsku. Ze stanů berou hlavně peníze, šperky a elektroniku. Policisté proto posílili hlídky a ty jezdí rekreační místa hlídat častěji. Turisté ale podle mužů zákona zlodějům často nahrávají svou neopatrností.

Podle policistky Ireny Mezerové, lidé dělají největší chybu, že v noci osobní doklady a cennosti nemají u sebe.
„Dají si doklady a všechny cenné věci do automobilů a klíče od něj klidně nechají na nějakém přístupnějším místě, například v předsíňce. Nebo si je dávají sice k sobě do ložnice, ale k nohám. Do nějaké tašky v koutě. Takže pro zloděje není problém sáhnout do stanu a vytáhnout si onu tašku."

V současných dnech, hlavně ve večerních a nočních hodinách, zaměstnávají policisty také lidé pod vlivem alkoholu.
„Narůstá nám problém ten, že návštěvníci autokempů v hojné míře užívají alkohol a ten pak následně ovlivňuje jejich chování. To znamená, že nám narůstá počet případů rušení nočního klidu a s tím i spojené výtržnictví," dodává policista Aleš Brendl.

Policisté budou kempy kontrolovat po celé prázdniny.

Spustit audio

Související