Posvícenský speciál - 30.12.2007

30. prosinec 2007

O posvícení všechno to voní, tak jako v apatyce. Husa se v troubě peče, sádlo jí z krčku teče. Ten, kdo by nešel na posvícení, ten by byl blázen přece. Filip Novotný vám přeje hezký poslech rozhlasového Posvícení plného dobrot a receptů. To je zlaté posvícení, to je zlatá neděle, máme maso a zas maso, k tomu kousek pečeně. Tak jsem se měl celý rok při natáčení rozhlasového Posvícení. Posvícení symbolicky uzavíralo hospodářský rok. Konalo se v říjnu nebo v listopadu, termín určoval svátek patrona místního kostela (nejznámější jsou posvícení havelská, kateřinská nebo martinská). Posvícení se neváže k žádnému církevnímu svátku, jde o lidový zvyk, který na některých vesnicích trval dva až tři dny. V době, kdy se konalo posvícení, práce na polích už skončila a lidé měli více času na zábavu. Díky sklizni měly hospodyně dostatek mouky, vajec a tak se mohlo začít péct. Říká se, že nedělní posvícenský oběd býval nejbohatší v celém roce. Připravovaly se různé druhy masa, včetně pečené husy, knedlíky, zelí, omáčky a hlavně koláče a další pečivo. Často se peklo celý pátek a ještě i v noci na sobotu. Všeho musel být dostatek, aby zbylo i na výslužky.Posvícení se v mnoha vesnicích dodržuje dodnes. Mívá však trochu jiný ráz - nechybí zábava s kolotoči, stánky s občerstvením, bývá doplněno o jarmarky, ukázky starých řemesel a koncerty a samé dobroty v hospůdkách a restauracích jako třeba u Tety v Koclířově, Pod hájem v Desné. Když jsme na jaře roku 2006 vymýšleli název nového pořadu Českého rozhlasu Pardubice, se kterým jsme chtěli putovat po větších, menších i těch nejmenších obcích našeho kraje, tak jsme se po mnoha návrzích a pokusech vlastně vrátili k českým tradicím. Že nás to hned nenapadlo, vždyť je to tak jednoduché... Posvícení totiž bývalo a leckde už zase je nejoblíbenějším svátek na venkově. A rozhlasové Posvícení také má být takovým malým svátkem. Jak pro navštívenou obec, kdy se často při natáčení sejdou lidé jako na posvícenské "zlaté" a po odvysílání se pořad zase společně probírá nejlépe v obecním hostinci, tak pro autory. Mají totiž důvod se zvednout z kancelářských židlí v Pardubicích, vyrazit do "terénu" a poznávat zajímavé a přátelské lidi a pozoruhodná místa východních Čech. A když takhle putujeme křížem krážem krajem, tak si děláme takovou posvícenskou sbírku. Do pomyslného alba si lepíme místní pamětihodnosti a historky a také oblíbené recepty. Vždyť je to Posvícení. A tak vznikla knížka plná receptů. Té se dočkáte v nejbližší době i vy naši milí posluchači. To dnešní Posvícení bude plné receptů. Neděle 30.12. po 12 hodině.

autor: FIN
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.