Posvícenský speciál - 5.7. 2006

5. červenec 2006

Posvícení bývá jednou do roka. ale my si můžeme rozhlasové Posvícení udělat kdykoliv. Třeba teď o svátečních dnech volna. Vo posvícení, všechno to voní, jako někde v apatyce. Tu voní jitrnice, tu zase koláče z pece, ten, kdo by nešel na posvícení, byl by blázen přece! Tak se zpívá v jedné z mnoha posvícenských písniček. A když teď máme Posvícenský speciál, tak speciality. Připomenu totiž některé dobrůtky, které jsem ochutnal při posvícenském putování s mikrofonem po našem kraji. V Dolním Jelení to byly zabijačkové hody v hasičárně, v Srchu zase plněné kuřecí plátky a česnekovou rýží a královské koláče. A víte, co to jsou rošťáci z Čeperky? Vyzkoušel jsem také zbojnický steak nebo opilého Izidora v Rohovládově Bělé. A vše korunovaly věnečky a větrová kořalka z Českých Libchav. Tak dobrou chuť u posvícenského stolu. Středa 5.7. po 12 hodině.

autor: VLN
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.