Pověst další z Teplicka: Cestou k hradu Doubravka si dejte pozor na krásné ženy

31. květen 2020

S tajemným vrchem s hradem Doubravka nad Teplicemi se pojí jméno Běla, v některých verzích pověstí také Vela. Je velmi krásná.

A pokud právě její krása zaujme náhodného návštěvníka kopce nebo hradu natolik, že jí podá květinu, ukáže mu tajnou chodbu na vzdálený hrad Kyšperk. Tam pak může hledat poklad.

Má to ale háček. Běla je podle pověsti ve skutečnosti čarodějnice. Možná je to tatáž, která kdysi – pokud se jí někdo nelíbil – ho uhranula. Byla tak zlá, že i zvěř se jí bála a Doubravská hora i lesy okolo tak byly bez života. V tom případě by ale měli návštěvníci hory a hradu Doubravka na vrcholu štěstí, protože tuto čarodějnici podle pověsti přemohl toulavý rytíř.  

Věž hradu

Když se sem tehdy onen rytíř zatoulal, čarodějnice na něj nejprve přivolala bouřku. Vítr byl tak silný, že lámal ze skal balvany a ty se valily na rytíře.

„Zabiju tě,“ křičela čarodějnice, když stála na jednom skalisku. Plivala pak po rytíři oheň. Dodnes po těchto slinách zůstaly na svazích otvory. Rytíři se ale podařilo dostat se až k čarodějnici a kopím si svrhl dolů.  Pod vrcholem Doubravky se dodnes najdou kameny s podivěn zvrásnělým povrchem. Prý jsou to stopy po drápech čarodějnice, jak padala dolů.

Nikdo ale dodnes neví, jestli tou zlou čarodějnicí byla Běla nebo chcete-li Vela nebo nějaká jiná. Takže varování – pokud nějaký muž potká na Doubravce velmi krásnou ženu, neměl by pro ni trhat žádnou květinu. Sice tím možná přijde o šanci objevit tajnou chodbu a poklad, ale zároveň nebude riskovat, že ho uhrane a zničí.

autor: Jana Ksandrová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.