Praha–Chrudim–Užhorod. Český červený kříž už na Ukrajinu dopravil pomoc za desítky milionů korun

Linku Praha-Chrudim-Užhorod začal provozovat český Červený kříž krátce po začátku války. Z jeho skladů tam dobrovolníci převážejí to, co ukrajinští kolegové zrovna potřebují. „Vata, gázové kompresy, hotové obvazy, ale jsou tam i infuzní sety a stříkačky. Je to běžný zdravotnický materiál, který se koupí v lékárnách,“ říká ředitel Červeného kříze v Chrudimi Vratislav Příhoda. Podstatná část je zaplacená z peněz, které dárci poslali na speciální konto sbírky.

„Máme tu připravené dvě palety zdravotnického materiálu, předáme ho kolegům z Červeného kříže v Užhorodu. Ti ho budou distribuovat podle svých potřeb,“ říká Vratislav Příhoda, šéf Českého kříže v Chrudimi, který s převozy pravidelně pomáhá.

Podstatná část je zaplacená z peněz, které dárci poslali na speciální konto sbírky.
„Vata, gázové kompresy, hotové obvazy, ale jsou tam i infúzní sety a stříkačky. Je to běžný zdravotnický materiál, který se koupí v lékárnách. Poctivě jsme ho roztřídili podle druhů a podle velikostí. Zkontrolovali jsme, aby tam nebylo nic prošlého, a to vysíláme.“

Únava a tlak za volantem

Palety už jsou naložené, teď čeká řidiče a doprovod asi 700, 800 kilometrů. „Byli kolegové, kteří jenom na hranicích strávili třeba 30 hodin,“ říká Miroslav Černý z pražské vodní záchranné služby.

Pro něj je to šestá cesta na Ukrajinu. Ne každý podle něj únavu a tlak za volantem zvládne. „Cesta je samozřejmě náročná,“ přiznává. Na hranicích to neodsýpá, na druhé straně je ta situace vypjatější. Mnoho lidí, kteří chtěli jet, už po první cestě ani nezavolalo, aby se přihlásili na další cestu,“ dodává.

Český červený kříž už na Ukrajinu dopravil pomoc řádově za desítky milionů korun.

Spustit audio

Související