Pramen v lesíku Olší u Majetína prý pamatuje i kázání věrozvěstů Cyrila a Metoděje

2. únor 2017
Česko – země neznámá

V nevelkém lesíku mezi Majetínem a hlavní silnicí z Olomouce do Přerova je schované poutní místo, které má podle legendy souvislost s moravskými věrozvěsty sv. Cyrilem a Metodějem. Kaplička v Olší se navíc může pochlubit i pramenem, který údajně uzdravuje na duši i na těle.

Les Olší patří ke zbytkům původního většího lesního komplexu, který vyplňoval nížinu kolem řeky Moravy. Podle staré legendy v něm prý kázali už v dobách počátků křesťanství soluňští bratři Cyril a Metoděj. Dnes už stěží zjistíme, jestli je to pravda. Odpradávna zde ale na dřevěném sloupku býval obraz bohorodičky.

Lidé ovšem k prameni přicházeli i kvůli výtečné vodě, která prýštila ze země. Jde o jeden z nejsilnějších pramenů v okolí. Kromě toho, že zdejší voda byla velmi kvalitní, obyvatelé okolních obcí jí přisuzovali také zázračnou moc. Dodnes najdeme na tomto místě soupis uzdravení, která podle vyprávění místních lidí v roce 1908 zapsal tehdejší farář František Prostějovský.

Kaple stojí trochu nakřivo

Obyvatelé Majetína i okolních vesnic měli místo ve velké úctě. Proto se zde rozhodli postavit kapli, ale její budování nebylo jednoduché. V roce 1883 zahájili místní stavební práce, ale ukázalo se, že podloží ani malou kapličku neudrží. Navíc stavba značně poškozovala prameniště.

Kaplička v Olší

Nakonec museli stavitelé zatlouct do podloží dubové kůly a teprve na nich vybudovat základy, v nichž umístili zařízení na jímání pramene do trubky. Ani to ale úplně nepomohlo a dnes je na první pohled vidět, že je kaple poněkud nahnutá. Podle průzkumů z roku 2016 se zjistilo, že podloží je rozmáčené až do hloubky pěti metrů, což platilo v době, kdy v okolí panovala velká sucha.

K vysvěcení kaple došlo v roce 1885, na památku tisíce let od úmrtí sv. Metoděje. To koneckonců dodnes připomíná nápis nad vstupem. Okamžitě se stala cílem poutních procesí. Chodilo se sem na svátek Nanebevzetí Panny Marie 15. srpna, kdy hospodáři z okolních obcí prosili za zdárný průběh žní. Poutní bohoslužby se v tento čas konají u kaple dodnes.

Uvažovalo se i o lázních

A dodnes přetrvala i víra v léčivou schopnost zdejší vody. Místní si povídají, že v kapli se dokonce našly berle někoho, komu voda pomohla. Podle ústního podání se dokonce jednu dobu uvažovalo o vybudování malých lázní. Z plánů nakonec sešlo a v lese Olší zůstala jen malá kaplička a pramen svěží vody.

Les Olší je pozůstatkem většího lesního komplexů, která pokrýval nivu řeky Moravy. Zajímavé je, že cestu k lesu zde udržují i v zimě

Kaple přežila i dobu, která podobným místům moc nepřála. V roce 1948 ji neznámý vandal poničil, díky sbírce obyvatel okolních vsí ale rychle nabyla na původní kráse. Poutě přetrvaly až do roku 1950, pak byly zrušeny.

Po roce 1989 prošla kaple velkou opravou a byl upraven i pramen. Další rekonstrukce proběhla v roce 2016. Od roku 1990 jsou obnoveny i poutě a navíc zde folklorní soubor Majetínek pravidelně na Květnou neděli otevírá studánku.

Kromě poutníků míří často do Olší i turisté. Okruh naučné stezky Mezi Královstvím a Olším – poznej obec Majetín, zavede zájemce nejen ke kapličce. Kdo si jej obejde celý, pozná také rezervaci Království a další pamětihodnosti vesnice v nivě řeky Moravy.

autor: kbz
Spustit audio