Před rokem z něj vypadli dva lidi. Letos se kolo na pouti roztočí znovu

27. srpen 2015

Policisté po roce dokončili vyšetřování vážné nehody na pouti v Heřmanově Městci. Z kabinky ruského kola tam z desetimetrové výšky vypadla mladá žena. Vyšetřovatelé jsou přesvědčení, že tragédii způsobila technická závada na atrakci.

Pouť v Heřmanově Městci před rokem poznamenala tragická nehoda. V desetimetrové výšce vypadla z kabinky ruského kola matka s dcerou.Dívce se podařilo zachytit na konstrukci a dostat dolů, žena se ale při pádu těžce zranila. Policisté teď dokončili vyšetřování a zahájili trestní stíhání provozovatele atrakce.

Atrakce nebyla v pořádku

Policisté postupně vyvraceli všechny spekulace. Po nehodě někteří svědci tvrdili, že ženy kabinku samy rozhoupaly, dále že matka byla při jízdě pod vlivem alkoholu, nic z toho ale vyšetřování neprokázalo.

Kriminalisté zjistili, že dvířka nedržela tak jak by měla a navíc atrakci obsluhoval člověk, který tam vůbec být neměl, popsal závěry vyšetřování mluvčí chrudimské policie Jiří Tesař.

„V případu bylo zjištěno, že podezřelý měl v době neštěstí svěřit ovládání pouťové atrakce osobě mladší 18 let. Dále ze znaleckého posudku byla zjištěna závada na zadních dvířkách kabiny. V případě usvědčení hrozí podezřelému až dvouletý trest odnětí svobody,“ vysvětluje Tesař.

Žena si při pádu poranila hlavu a páteř a je upoutaná na invalidní vozík. Policisté provozovatele atrakce tak viní z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, proto mu hrozí až dva roky za mřížemi.

Ruské kolo se o víkendu vrací

Atrakce funguje dál. Policie totiž nemůže majiteli provoz dočasně zakázat. Jak zjistil redaktor Josef Kopecký, stejná atrakce dorazí do Heřmanova Městce o víkendu znovu, takže nebude chybět ani na letošní pouti.

autor: kop
Spustit audio