Přelouč má nové obyvatele, stěhují se do třiceti nových budek

11. duben 2018 10:55

Sýkorka, špaček, vrabec i brhlík. Jaro je tady a Přelouč myslí na hnízdící ptáky, nechala jim opravit ptačí budky v centru i na okrajích města, aby mohli v klidu vyvést mladé.

Přelouč pomáhá jarnímu hnízdění ptactva. Na třech místech nechalo město opravit ptačí budky a vybudovat nové, skoro třicet takových úkrytů můžou teď využívat špačkové nebo brhlíci a část z nich pak poslouží i netopýrům, a to hlavně v letních měsících.

Park u Městského kina je pro ptactvo oáza klidu, přestože vedle vede hlavní silnice. „Je to tady hezké, já tu bydlím od narození, zlepšuje se to tady. Že tu mají ptáci budky mi nevadí, je to pěkné,“ myslí si obyvatelka Přelouče paní Anna.

V parku jsou umístěny i informační tabule

V parku kvete zlatý déšť, na mnoha místech jsou lavičky a lidé se mohou posadit a zaposlouchat se do ptačího zpěvu. „Na jaře jsme instalovali 28 nových budek, zrenovovali jsme starší, které tu byly. Jsou ve třech lokalitách a přemýšlíme s firmou, se kterou to děláme, že ty lokality vzájemně propojíme a vymyslíme nějakou naučnou stezku,“ říká vedoucí odboru Životního prostředí přeloučské radnice Jan Feranec.

„Primárně to není na pěvce, ale je to na ptačí druhy – vrabec, špaček, kos i netopýři se tu vyskytují. Uvidíme podle monitoringu, pokud se tu objeví další druhy, tak podle jejich hnízdících nároků budeme přizpůsobovat budky a stanoviště,“ doplňuje Jan Feranec.

Čtěte takéJaro přichází. Poznáme to i podle intenzivního ptačího zpěvu

V parku se lidé mohou dozvědět více z nově instalované informační cedule. „Cedule jsou na dvou místech, největší lokalita kde bude nejvíc budek, je park pod Záložnou, který projde celkovou renovací, a budky jsme tam opravili a vyčistili,“ dodává šéf odboru Životního prostředí.

Město chce v osazování nových ptačích budek pokračovat i v budoucnu. Už teď má vytipované další dvě lokality.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio