Při znovuotevření kamenolomu se lidé obávají prašnosti, hluku, nákladních vozidel

13. prosinec 2004

Lidé protestují proti znovuotevření kamenolomu v Předhradí na Skutečsku. Obyvatelé Hněvětic a okolních obcí se totiž obávají velkého nárustu nákladní dopravy, hluku a prašnosti. Lidí se zastalo i ekologické sdružení ARNIKA, které tvrdí, že záměr na znovuotevření lomu neprošel procedurou hodnocení vlivu na životní prostředí. Tím byl porušen zákon. Krajský odbor životního prostředí proto poslal na ministerstvo žádost o posouzení, zda je nutné v tomto případě proces EIA vyžadovat. Pokračuje František Kašpar z krajského odboru.

"Proces EIA vychází v podstatě ze zákona o ochraně životního prostředí, který už od roku 1992 říká, že některé záměry, které svým rozsahem nebo účinky přesahují běžnou míru, se mají posuzovat za účasti veřejnosti, trošku jiným způsobem než běžné akce."

Klukovický lom
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.