Přichystejte skleníky na první výsevy
Skleníky a pařníky připravujeme na první výsevy se zahradnicí Věrou Kastlovou ze Zahradního centra v Plzni na Roudné. Proti plísním, houbám a škůdcům je můžeme ošetřit sirnou svící, česnekovou dýmovnicí nebo dusíkatým vápnem.
Nechcete čekat v pořadníku v zimě na kontrolu plynového kotle, karmy nebo kamen Nechte si je zkontrolovat a seřídit už teď. Můžete předejít zbytečným závadám a také ušetřit za plyn a zajistit svou bezpečnost. Radí Petr Bulín z Opramonu v Líních u Plzně.
Hovězí maso připravovujeme a nakládáme s Martinem Havlíkem, šéfkuchařem Gourmet clubu Bezejmenná a také učitelem odborných předmětů na Hotelové škole v Plzni na Borech. Křehkost mu může zajistit tenderizér.
S Pavlem Člupkem, konstruktérem gramofonů a milovníkem analogové techniky se zaměřujeme na gramofony a jejich přenosky.
Jak topit a jak ušetřit? Radí Tomáš Sysel z Institutu zdravého bydlení. Probíráme zimní temperování, které může ochránit naše stavby a také ušetřit za následné topení.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.