Přívrat 17.10.2010

17. říjen 2010

Nedělní rozhlasové Posvícení zavítá do Přívratu, obce ležící na půli cesty mezi Litomyšlí a Českou Třebovou. Přívratští nedávno oslavili 555 let od první písemné zmínky a při té přiležitosti uspořádali vůbec první setkání rodáků. Z těch významných z dávné minulosti připomeňme houslistu a ředitele pražské konzervatoře Antonína Bennewitze. On byl také členem komise, která na sklonku 19. století udělila skladateli Karlu Kovařovicovi první cenu za operu Psohlavci. Je náhoda, že Kovařovic své dílno dokončil právě v Přívratu, Bennewitzově rodišti. O tom, ale i o spolkovém životě a památkách obce se více dovíte již tuto neděli v rozhlasovém Posvícení.

Rozhlasové Posvícení vás tentokrát pozvalo do Přívratu. Tato obec leží zhruba v polovině cesty z Litomyšle do České Třebové a více už posvícenský redaktor Lukáš Peška.

Ještě jednou se podíváme do obce Přívrat u České Třebové, kde natáčel rozhlasové Posvícení Lukáš Peška. Můžete se těšit na povídání s předsedou Becherovy strany lidu.

autor: Lukáš Peška
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.