Problémy se sexem? Mají řešení!

18. srpen 2016

Sex je naše soukromá záležitost. Když dlouhodobě nefunguje, špatně se nám o tom mluví a nepřidává nám to na sebevědomí. Nebojte se navštívit sexuologickou poradnu. S čím vám poradí? To nám upřesnil sexuolog Jan Kolomazník.

Nemusíme mít žádné doporučení od lékaře. Do sexuologické poradny se můžete objednat přímo. Nejprve se vás ujme zdravotní sestra a projde s vámi celou vaši anamnézu. Zeptá se stručně na vaše problémy. Podrobnosti s vámi probere vzápětí lékař. Stydět se opravdu nemusíte.

Co má vliv na kvalitu erekce?

Potíže s erekcí mají nejrůznější příčiny. Problém například může být v hlavě. „Muži se párkrát nezdaří uskutečnit pohlavní styk. Poté se začne bát už dopředu, jestli to zvládne. Kontroluje se, jestli má dostatečnou erekci. Čím více na to myslí, tím je výsledek horší a selhává,“ popisuje klasický průběh Jan Kolomazník.

Pokud se styk několikrát nevydaří, záleží hodně na reakci partnerky. Některé místo povzbudivých slov vypustí ze svých úst něco, co můžeme nazvat slovní kastrací. Jde o poznámky typu: to ses tedy předved. Já už se ti nelíbím. Ty máš jinou ženskou! „To je nejhorší, co žena může udělat,“ varuje Jan Kolomazník. Chápavá partnerka svého muže podpoří a problém řeší. Při dlouhodobých potížích je sexuologická poradna víc než vhodná.

Čtěte také

Dalším častým důvodem, nedostatečné erekce je poškození cév, které zamezuje dostatečnému prokrvení penisu. Vliv má i užívání některých léků. „Je tu velká skupina preparátů kazících erekci,“ upozorňuje Jan Kolomazník.

Ale pozor! Nejdete tu jenom o kvalitní sexuální život. Porucha erekce může být signálem jiných vážných onemocnění. Nejčastěji onemocnění srdce. „Když porucha souvisí se špatným fungováním cév, měl by muž navštívit i kardiologa,“ doporučuje Jan Kolomazník. Vhodným řešením pro potíže s erekcí je slavná modrá pilulka. Viagra je lék na poruchy erekce, působí přímo na nervová zakončení penisu. V České republice se dá sehnat pouze na lékařský předpis.

„Původně se testovala jako lék na anginu pectoris. Klinická studie probíhala ve Skotsku. Lékaři si najednou všimli, že i když lidé vypadnou ze studie, nevrací prášky zpět. Pátráním se zjistilo, že za to může zázračný vliv na erekci,“ vypravuje Jan Kolomazník. Na kvalitu erekce má zásadní vliv i zdravý životní styl. Kouření, nadváha, nedostatek pohybu, pití alkoholu – to všechno je zabiják sexuálního života.

Proč nemají ženy chuť na sex?

Ženy přicházejí do sexuologické poradny kvůli ztrátě zájmu o sex nebo s potížemi dosáhnout orgasmu. Je třeba si uvědomit, že v životě ženy jsou dvě etapy, které mají na sexuální chuť vliv. První je období po porodu. Je zcela běžné, že až rok má žena snížený zájem o sexuální život. Jestliže nechuť trvá déle, je čas na návštěvu odborníka. Další etapou je nástup klimakteria, kde klesá hladina hormonů. Obecně je třeba si uvědomit, že u ženy záleží na mnoha faktorech. „Na vyladění ve vztahu s partnerem. Když nefunguje vztah, nefunguje ani sex,“ říká Jan Kolomazník. To platí v případě dosažení orgasmu.

Jediná sexuologická ambulance v našem kraji je v Pardubicích. Najdete ji na psychiatrickém oddělení krajské nemocnice. Otevřeno má vždy v pátek dopoledne. Pokud chcete poradit, objednejte se na telefonním čísle 466 016 607.

Postel, nohy, sex
autor: PRO
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.