Produkci Pardubického pivovaru negativně ovlivnil zákaz kouření i EET

Hospoda, restaurace, pohostinství, pivo (ilustační foto)

Pardubický pivovar loni uvařil přes 80.000 hektolitrů piva, podobně jako v předchozích dvou letech. Do produkce se negativně promítla elektronická evidence tržeb a zákaz kouření v restauracích. ČTK to řekl Roman Marčák z pivovaru.

„Dva nové zákony o EET a protikuřácký měly vliv na návštěvnost restaurací. Naštěstí nám vzrostl export, jinak bychom byli z výsledků smutnější,“ řekl Marčák.

Výroba v sudech loni tvořila 73 %, v lahvích 27 %. Do plechovek a plastových lahví pivovar pivo nestáčí. Podíl exportu vloni činil 40 %, o 5 % více než předloni.

„Nejvíce piva je tradičně vyváženo na Slovensko, největší nárůst exportu je do Ruska, Itálie a Dánska,“ řekl Marčák.

Pivovar existuje 147 let. S jeho produkcí je dlouhodobě spojená značka Porter, tmavé devatenáctistupňové pivo vaří od roku 1890. Na speciální piva se nezaměřuje jen hlavní výroba, od konce předloňského roku je začal vařit i firemní minipivovar Arnošt.