Produkci Pardubického pivovaru negativně ovlivnil zákaz kouření i EET
Pardubický pivovar loni uvařil přes 80.000 hektolitrů piva, podobně jako v předchozích dvou letech. Do produkce se negativně promítla elektronická evidence tržeb a zákaz kouření v restauracích. ČTK to řekl Roman Marčák z pivovaru.
„Dva nové zákony o EET a protikuřácký měly vliv na návštěvnost restaurací. Naštěstí nám vzrostl export, jinak bychom byli z výsledků smutnější,“ řekl Marčák.
Výroba v sudech loni tvořila 73 %, v lahvích 27 %. Do plechovek a plastových lahví pivovar pivo nestáčí. Podíl exportu vloni činil 40 %, o 5 % více než předloni.
„Nejvíce piva je tradičně vyváženo na Slovensko, největší nárůst exportu je do Ruska, Itálie a Dánska,“ řekl Marčák.
Pivovar existuje 147 let. S jeho produkcí je dlouhodobě spojená značka Porter, tmavé devatenáctistupňové pivo vaří od roku 1890. Na speciální piva se nezaměřuje jen hlavní výroba, od konce předloňského roku je začal vařit i firemní minipivovar Arnošt.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Škody budou v řádech stovek milionů. Čekáme, jak dopadne poslední mrazivá noc, říká prezident vinařů
-
Ministryně pro vědu a výzkum Langšádlová končí. Rozhodla se podat demisi
-
Dluh narůstá, ale společnost nemá žádné příjmy. Likvidátor firmy Salia Group navrhuje její konkurz
-
Analytik o průzkumu: Překvapil mě nárůst stran mimo Sněmovnu. Možná zažívají renesanci