Proseč má nový český rekord. Třímetrové proutěné vejce

27. březen 2016 06:00

Lidem v Proseči na Chrudimsku se podařilo vytvořit nový český rekord. Přesněji tedy uplést, prvenství městu zajistila proutěná kraslice. Ke klasickému vajíčku má opravdu hodně daleko, na výšku totiž měří 309 centimetrů.

Padl tak pět let starý rekord, který doteď držely Biskupice u Jevíčka. Začalo to přitom docela nevinně, autoři chtěli jen svátečně vyzdobit okolí svých domovů.

„My jsme původně vůbec nechtěli udělat rekord. Napadla nás velikonoční výzdoba, že si vyzdobíme u nás místní část Paseky, ale z malého vajíčka nakonec se stalo takto velké vajíčko a nápad, že bychom se pokusili o český rekord,“ říká u rekordního vejce na prosečském náměstí Veronika Doležalová, která pomáhala s výrobou.

Třímetrové vejce a 1700 kraslic

A dodává: „Celé vajíčko měří 3 metry a 23 centimetrů, ale z toho je 14 centimetrů paleta, na které to stojí a která nám byla odečtena. Samotná výroba vajíčka nám trvala 57 hodin a pletlo pět dam. Střídaly jsme se po dvou.“

A s výsledkem je Veronika Doležalová spokojená: „Povedlo se nám něco, co jsme původně ani nečekaly, že takto podaří.“

Kolem vejce jsou rozprostřené kraslice, které ho zdobí. Je to 1691 vyfouklých vajíček. Rekordní pletená Pasecká kraslice bude vystavena na náměstí celý měsíc.

Čtěte také

autor: kop
Spustit audio