První červnový víkend zlomil v Pardubicích všechny rekordy

23. červen 2004

Na začátku června se v Pardubicích konaly hned tři velké akce najednou. Ve všech případech byl Český rozhlas Pardubice spolupořadatelem.

Pod názvem PARDUBICE EVROPĚ proběhly oslavy vstupu ČR do Evropské unie. Měsíční posun termínu souvisí s tradiční akcí Pernštýnská noc, která se zde koná již několik let a která se letos stala základním pilířem evropských oslav. Kompletní kulturní a zábavný program byl připraven nejen pro příchozí veřejnost, ale hlavně pro zástupce deseti partnerských měst, kteří tak mohli vidět veselé město perníku jako nikdy předtím. ČRo Pardubice - jako jeden ze spolupořadatelů - zajistil kompletní program pro mládež v Tyršových sadech. Na své si zde přišly nejen rodiny s dětmi, ale samozřejmě i mládež, jíž pohltila hudba regionálních kapel valící se z obrovského pódia. Přizvány byly i skupiny z rozhlasové hitparády ČRo Pardubice - Krajský výběr. Jednalo se o hudební open air festival "Tyršáky 2004", který založil tradici jarních kulturních sešlostí v pardubických Tyršových sadech. Nespoutaná zábava rozehnala špatné počasí, které původně tuto akci doprovázelo. Na své si přišli i milovníci barevných koktejlů, které se zde míchaly na barmanské show přímo před zraky návštěvníků s možností ochutnávky. V nedalekém lesíku všechny rozparádil elektrický býk a pro všechny věkové kategorie byla nachystána, kuličkiáda. Vše se samozřejmě neobešlo bez skvělého jídla a pití. Po předběžné dohodě s pardubickým magistrátem by se podobná akce měla v centrálním pardubickém parku konat každý rok.

Aviatická pouť 2004 2

Český rozhlas Pardubice byl také po celý víkend pořadatelem pozemního programu na Aviatické pouti. Naše kulturní show se stala hlavním centrem dění na zemi. Zejména děti si přišly na své při mnoha soutěžích a tanečních a hudebních vystoupeních. Nedělní dětský den byl věnován těm nejpotřebnějším, dětem ze 3 ústavů sociální péče v pardubickém kraji. Své umění zde předvedly mažoretky, cvičitelé psů, zazněla dechovka i country hudba. Soutěžící dětská veřejnost si mohla vybrat z celkem 15 stanovišť, kde se rozdávalo vítězům ohromné množství cen a dárků. Bohaté dění na pardubickém nebi jsme přenášeli živě všem posluchačů Českého rozhlasu. Ochuzeni nebyli ani posluchači Radiožurnálu. Mezi těmito stanicemi vládla skvělá spolupráce, v které bychom samozřejmě rádi pokračovali. Stejně tak i spolupráce se Sdružením Aviatická pouť neměla chybu. Proto už teď můžeme slíbit, že i na Aviatické pouti budeme v příštích letech hodně vidět.

Tyršovy sady 2004

Třetici úspěšných víkendových akcí, které oživily Pardubice a blízké okolí, byl známý folkový Slunovrat. Setkání milovníků trampské, folk a country hudby proběhlo nedaleko centra města na tradičním místě pardubickém koupališti. Akci odstartoval páteční koncert Vlasty Redla, společné zpívání neohrozilo ani špatné počasí a končilo se až v neděli nad ránem. ČRo Pardubice pokrýval akci zpravodajsky, naši redaktoři byli s přenosovým vozem přímo na místě a průběh folkování přenášeli živě do rozhlasového vysílání.

Aviatická pouť 3

Hrubým odhadem se třech uvedených akcí Českého rozhlasu Pardubice zúčastnilo během jednoho víkendu více než 50 tisíc návštěníků. Doufejme, že většina z nich si najde cestu i k našemu vysílání v éteru.

autor: KOL
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.