Tipy na víkend v Karlovarském kraji: Zahájení sezony v Jáchymově a Kynžvartu i dětský den

23. květen 2024

Kam o víkendu za kulturou v Karlovarském kraji? Vybrali jsme pro vás několik tipů na akce, které nesmíte propásnout!

Pátek 24. května

Přírodní amfiteátr v Lokti nabídne po 17:00 sérii koncertů. Zazpívá tam zpěvačka Maggie Reilly, zahraje kapela Precedens a hudbu Electric Light Orchestra připomene kapela Phila Batese.

Zábavný večer Alfa kvíz začne od 18:00 v sokolovském klubu Alfa. Soutěžit tam budou pod heslem Probuď v sobě Einsteina! čtyř až osmičlenné týmy.

Čtěte také

Komedii Listopad uvidí od 19:30 návštěvníci karlovarského městského divadla. Inscenace vtipně a břitce komentuje stav současné vysoké politiky i společenské nešvary, se kterými se setkáváme.

Chebská Galerie 4 zve na Černé kovboje - výstavu portrétních fotografií a sociálního dokumentu německého týmu fotografů. Chtěli zachytit dědictví černošských kovbojů a sledovat jejich přechod do dnešního světa. Zaměřili se také na úlohu žen a dívek v této komunitě.

Jak maloval v 80. letech a v současnosti mistr Vladimír Novák, zjistí návštěvníci karlovarské Galerie umění. Výstava prací zakládajícího člena Volného seskupení 12/15 Pozdě, ale přece, se jmenuje Život je krátký a krátký je čas.

Čtěte také

V chebském muzeu se potkají návštěvníci se Spejblem, Hurvínkem a Máničkou. Jsou součástí expozice nazvané Loutka a moderna ze sbírky Marie a Pavla Jiráskových. Ti vystavili desítky loutek, vyrobených v letech 1900 až 1950.

Ve sklepení sokolovského zámku mohou návštěvníci obdivovat takzvaný sokolovský poklad. Jedná se o kolekci šperků, manžetových knoflíčků a hodin, z minulého století. Šperky byly nalezeny před třiceti lety při výkopových pracích na dvoře zámku.

Sobota 25. května

Základní kynologická organizace Kynšperk nad Ohří zve všechny milovníky zvířat na 17. ročník Kynšperské voříškiády! Všechny vystavující děti čeká drobná odměna za účast. Akce se koná od 9 hodin v chovatelském areálu v Kynšperku nad Ohří.

Jáchymov zahajuje lázeňskou sezonu. Oslavit její příchod můžete například v lázeňském parku, kde je připraven program od 10 do 22:00. Zahraje například hornická kapela Barbora, kapely Výměna 73, KVeen revival. Představí se i Ester Kočičková a Arnošt Frauenberg. Večer uzavřou písničky Jiřího Schelingera v podání kapely Dry Band.

Dětský den na Rolavě nabídne od 14:00 do 18:00 bohatý program, spoustu zábavy. Chybět nebude velká pouť, hasičská show a dorazí i kouzelník. Vstupné je zdarma.

Lázeňská sezona začíná také v Lázních Kynžvart, kde připravili i program pro děti. Akce začne v 10:00 průvodem mažoretek z náměstí do lázeňského parku k altánu pramene Richard. Od 14:00 budou v parku dětské atrakce, tvořivé dílničky, ukázka hasičské techniky, malování na obličej a tetování, jízdy na koních, lukostřelba a taneční program. Odpoledne uzavře od 17:00 vystoupení kapely Kujme Pikle Band.

Akce Ašské sklepy nabídne kulturní program na terase kulturního centra LaRitma. Od 12:00 až do pozdní noci tam vystoupí například Petr Bende s cimbálovkou, dudácká kapela Schumák, kapela Stupava nebo hudební trio Asi?!

Letohrádek v Ostrově pořádá Zahradní slavnost, inspirovanou aktuální výstavou. Nese název Říká se, že Nová vlna je mrtvá! Vstup do všech expozic bude zdarma. V programu se v době od 13:00 do 20:00 představí Divadlo Letadlo se svojí Cestou kolem světa nebo sbor Orbis Pictus. Připraven je i blok výtvarných dílen.

V přírodním amfiteátru v Lokti otevřou od 14:45 Beatovou síň slávy. V programu akce zahrají B.S.P., David Koller, Turbo, Balage Band a Steven's.

Zájemci se mohou v Mariánských Lázních vydat do parků po stopách zahradního architekta Václava Skalníka. Sraz je v 15:30 před Turistickým informačním centrem.

Poprocková kapela A basta! míří do karlovarského divadla Husovka. Zahraje tam od 19:30.

Neděle 26. května.

Karlovarské městské divadlo má na programu pohádku Ferda Mravenec. Dobrodružství slavného malého hrdiny s puntíkovaným šátkem a jeho hmyzích a zvířecích přátel, plné písniček, začne v 15:00.

Dětský den připravili dnes na Horním Hradě na Karlovarsku. V programu od 10 do 17:00 se představí šermíři a lukostřelci. Na děti čekají písničky a pohádky, zajezdí si na koni a na lanovce.

Bránu svým obdivovatelům otevírá hrad Loket. Prohlédnout si tam můžete třeba vězení s expozici útrpného práva. V budově markrabství je vystavena originální část loketského meteoritu, který patří k nejstarším nálezům svého druhu na světě.

Čtěte také

V ašském muzeu zaujme výstava Sedmdesátky. Na fotografiích a dalších dokumentech přibližuje, jak se ve městě žilo v době normalizace.

K návštěvě zve také Muzeum Mattoni v Kyselce. Návštěvníci v bývalé stáčírně Löschnerova pramene uvidí například plastickou mapu času, historické artefakty i krátké filmy z historie.

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio