Putování za svatým Mikulášem

6. prosinec 2014

Postava biskupa svatého Mikuláše je jednou z postav prosince, k nimž se váží lidové tradice a obyčeje. Tou hlavní je jistě Mikulášská obchůzka světce provázeného andělem a čertem.

Východočeské výlety se tak trochu po stopách Mikuláše vydají. Nejprve se zajedeme podívat do Vraclavi, kde se nachází areál barokních lázní s centrálním poutním kostelem svatého Mikuláše, a na samý konec se zúčastníme jedné mikulášské obchůzky ve skanzenu na Veselém kopci, který pro vás v předvánočním čase připravuje zajímavé akce.

Mezi tím si uděláme odbočku do Uherska a seznámíme se tamnímu sgrafity akademického malíře a sochaře Aloise Mudruňky.

Za Mikulášem do Vraclavi

Prvním místem, kam se v dnešních východočeských výletech podáváme, je vesnice Vraclav, ležící nedaleko Vysokého Mýta. Na jejím konci, právě blíže k Vysokému Mýtu, se rozkládá areál bývalých barokních lázní. Vévodí mu poutní kostel svatého Mikuláše, postavený ve vykrojeném údolí.

Kostel svatého Mikuláše ve Vraclavi

Zajímavé je, že za ním vyvěrá pramen a voda protéká přímo pod svatyní. Na sousedním návrší pak najdeme obelisk připomínající dávný krvavý zločin, a sice vyražení Vršovců k moci se deroucími Přemyslovci.

U kostela najdeme nejen kašnu s údajně léčivou vodou, ale i fráterku. Sedí v ní poustevník zapisující zázračná uzdravení. A pokud si zazvoníte na zvoneček ve věžičce jeho obydlí, do roka se oženíte. Pokud tedy již ženatí nejste.

Sgrafita zdobí, hodiny ukazují čas širému okolí

Při našem putování se zastavíme i v obci Uhersko. Z Vraclavi je to co by kamenem dohodil a zbytek došel přes Stradouň směrem k Moravanům.

Domy v Uhersku vyzdobil sgrafity Alois Mudruňka

Dominantou obce je sice, jak už to tak bývá kostel, ale Uhersko se pyšní jinou zajímavostí. Jsou jí sgrafita zdejšího rodáka akademického malíře a sochaře Aloise Mudruňky. Zdobí několik domů. Mudruňka je vyhotovil ve dvacátých letech minulého století a znázorňují historické a vlastenecké motivy.


Praktické informace:
Vraclav – areál kostela svatého Mikuláše
www.muzeum-myto.cz
Obec Uhersko
www.uhersko.cz
Skanzen na Veselém kopci
www.vesely-kopec.eu

A když už jsme v Uhersku, vystoupejme ještě do věže kostela Nanebevzetí Panny Marie. Do širého okolí z ní ukazují čas věžní hodiny, a když začnou zvonit, je zvuk tympánů slyšet opravdu do dáli. Zajímaví je, že chod hodin se dá přepínat z elektrického na mechanický pohon, což je v Čechách málo typické.

Za Mikulášem do skanzenu

Posledním místem, kam se podíváme v prvních prosincových Východočeských výletech, je skanzen na Veselém kopci. Na začátku jsem vám sliboval, že se setkáme s mikulášskou obchůzkou a ten okamžik právě nastal. Pěkně si připravte nějakou básničku nebo písničku, co kdyby se vás Mikuláš nebo čert zeptali, zda něco takového umíte a zda jste byli po celý rok hodní.

Mikulášská obchůzka patří ve skanzenu na Veselém kopci k obvyklým ukázkám. Představte si, že před stoletím v obchůzce nechodily jen nám známé postavy, ale i mnoho dalších. Průvod tak připomínal spíše průvod masopustní. Dnes jsme zvyklí naše ratolesti obdarovávat sladkostmi, ale dříve se děti musely spokojit třeba jen s oříšky či jablky. Ty zlobivé většinou nedostaly vůbec nic.

autor: Lukáš Peška
Spustit audio