Recept na rychlé a jednoduché housky, které provoní váš domov. Celá rodina si je zamiluje!
Voní po celém domě, krásně křupou a ještě lépe chutnají, co to je? No přeci domácí housky. Prozradíme vám jednoduchý a námi ozkoušený recept.
Suroviny (8 až 10 rohlíků/housek):
- 500 g hladké mouky
- 250 ml vlažné vody
- 50 až 80 g másla nebo sádla
- 1 lžička cukru
- 2 lžičky soli
- 21 g droždí (půlka kostičky)
- žloutek
- 1 lžíce mléka
Postup:
Nejprve si zadělejte kvásek (droždí, cca 100 ml vlažné vody, lžička cukru, lžička mouky) a nechte přibližně 10 až 20 minut odpočívat, než kvásek vzejde. Mezitím si ostatní suroviny připravte do větší mísy, kam nakonec přimíchejte i kvásek.
Těsto přibližně 10 minut propracovávejte, pak nechte kynout minimálně 45 minut. Až těsto zdvojnásobí svůj objem, začněte tvořit rohlíky nebo houstičky, které potřete žloutkem rozšlehaným s 1 lžící mléka. Můžete je ještě ozdobit kmínem, mákem, sezamem nebo solí.
Housky nechte ještě 10 minut odpočinout a nakynout, nakonec je vložte na 15 minut do předem vyhřáté trouby na 180 až 200 stupňů.
Dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka