Romové mohou studiem romistiky na Filozofické fakultě UK mnoho získat

13. únor 2023

Na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze se letos opět otevře 1. ročník bakalářského studia romistiky. Přihlášky ke studiu je možné podat do 28. února. Přijímací zkoušky proběhnou na přelomu května a června.

Romistika se na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy vyučuje už přes 30 let. Konkrétně or roku 1991. U zrodu oboru tehdy stála Milena Hübschmannová, nejvýraznější postava české romistiky. 

Jádrem výuky na pražské romistice je romský jazyk. Studenti se ale během studia dozvědí mnohem více, říká jeden z vyučujících, doktor Pavel Kubaník:

“Pilíři jsou jazyk, etnologie Romů, historie Romů a dále umělecko-vědní předměty, tzn. takové, které se zabývají romskou hudbou, literaturou, výtvarným uměním. A dále semináře, které se týkají současných témat spojovaných s Romy, ať už politických nebo sociálních. Studenti Romistiky jsou zároveň studenty Filozofické fakulty a ta si zakládá na to, že se její absolventi naučí kriticky pracovat s informacemi, naučí se světové jazyky na vyšší úrovni.”

A kde se absolventi romistiky uplatňují?

“Ve všech oborech lidské činnosti, kde se o Romech mluví nebo se s nimi pracuje. Například v institucích státní správy nebo neziskový sektor.”

Velmi vítaní jsou na pražské romistice romští studenti. Jednou z nich je také Martina, která se za studiem do Prahy přestěhovala ze Slovenska:

“Vychodila jsem gymnázium, na kterém se vyučoval romský jazyk. Od učitelky jsem se dozvěděla, že se romistika dá studovat v Praze, takže jsem se bez rozmýšlení rozhodla to zkusit.”

“Nejvíce mě baví gramatika, praktická cvičení. Máme skvělé učitele, kteří jsou na nás velmi milí. Pokud něčemu nerozumíme, ochotně nám to vysvětlí.”

Podle Pavla Kubaníka mohou Romové studiem romistiky mnoho získat. 

“Pro spoustu mladých Romů může být zajímavá možnost naučit se jazyk, kterým mluvili nebo dosud mluví jejich prarodiče. Dále je faktem, že se o Romech ve veřejném prostoru neustále mluví a romští studenti jsou konfrontováni s těmito informacemi. Studium romistiky je může vyzbrojit argumenty do veřejné debaty.”

Tato slova potvrzuje i studentka Martina:

“Studium bych určitě doporučila. Ať se Romové více dozvědí o své historii a řeči.”

Ke studiu romistiky se lze přihlašovat do konce února. Veškeré potřebné informace jsou k nalezení na webových stránkách Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

“Nejlepší cesta k romistice je přes stránky Katedry středoevropských studií, kde je k nalezení záložka Romistika a pod ní veškeré informace pro uchazeče,” uzavírá romista Pavel Kubaník.

Spustit audio