Rozhledna v Lednici patří k nejnižším na jižní Moravě. Upozorňuje i na místa, která vidět nejsou

25. prosinec 2023

Známá obec Lednice na Břeclavsku se kromě památek Liechtensteinů pyšní také krásnou lázeňskou kolonádou a promenádou. Její součástí je i rozhledna. Výškou se sice řadí k těm nejnižším na jižní Moravě a navíc nestojí ani na žádném kopci, přesto je zajímavým výletnickým cílem, který stojí za to navštívit.

Jihomoravská Lednice je díky památkám hojně navštěvovanou obcí. Míří tam i lázeňští hosté. A právě od místních lázní vede krásná promenáda až k Mlýnskému rybníku. Její součástí je i pouhých šest a půl metru vysoká rozhledna.

Původní plány uvažovaly o rozhledně podstatně vyšší. Narazily ale na připomínky památkářů. Aby stavba zapadla do rázu místní krajiny, museli projektanti přistoupit ke kompromisům, a tak vznikla jedna z nejnižších rozhleden na jižní Moravě. Základ rozhledny je ale postavený tak bytelně, že je možné bez problémů přistavět další metry, pokud by se v budoucnu situace změnila.

„Z rozhledny není nic vidět, ale mohlo by,“ tvrdí zlí jazykové. Není to ale tak úplně pravda. Rozhledna sice nestojí ani na vyvýšeném místě, ale protože okolní krajina je rovinatá, lze z ní spatřit lednický zámek, Minaret a když na podzim opadá listí ze stromů, objeví se i Janohrad.

Na vyhlídce jsou umístěny cedulky s cíli, které vidět jsou. A dokonce i s těmi, které vidět nejsou, ale mohly by

Dohlédnout je možné i na Lovecký zámeček a přes Mlýnský rybník na Apollonův chrám. V dáli za obcí Lednice snadno odhalíme Pavlovské vrchy. Vyhlídková plošina je doplněná o cedulky s místy, která vidět jsou, ale pro orientaci i těmi, která sice vidět nejsou, ale mohla by, kdyby byla rozhledna vyšší.

Skelet rozhledny tvoří ocelová konstrukce s točitým roštovým schodištěm. Díky tomu, že se vyhlídková plošina nachází v pěti metrech nad zemí, snadno na ni vystoupají i výletníci méně zdatní anebo ti, kteří by na vyšší rozhledně trpěli závratí. Opláštění tvoří dřevěné hranoly, díky kterým rozhledna příjemně zapadá do krajiny. Okolí věže lemují lavičky a také stojany pro kola. Promenáda navazuje směrem na Břeclav na Naučnou stezku Lednické rybníky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.