Rudické kolíbky v Moravském krasu jsou úchvatným skalním městem vyhledávaným filmaři i horolezci

21. červen 2024

Jedním z magických míst Moravského krasu na jižní Moravě jsou Rudické kolíbky. Skalní město tvořené devonským vápencem je nádhernou přírodní lokalitou. Nachází se přibližně půl kilometru jihovýchodně od centra obce Rudice. Snadno dostupné místo si oblíbili nejen výletníci, ale také filmaři a horolezci. Zároveň jde o uznávané archeologické naleziště.

Moravský kras je tvořen devonským vápencem, tedy horninou, která vznikla před 350 až 380 miliony let usazováním a přeměnou vápenitých schránek prehistorických zvířat. Po ústupu devonského moře povrchová voda během dlouhého geologického vývoje vytvořila složité jeskynní labyrinty. Většina je skryta pod zemí. Jsou však místa, kde lze spatřit vápencové skály vystupující nad okolní terén. A právě takovou lokalitou jsou Rudické kolíbky.

Bělavé skály jsou pozůstatkem pradávné jeskyně, které se pravděpodobně zřítil strop. V obnažených skalách lze spatřit otvory, zářezy i malé jeskyně, coby pozůstatek někdejšího podzemního labyrintu. Archeologické nálezy odhalily osídlení Rudických kolíbek už v magdalénienu lovci koní a sobů. Dokládají to kosterní pozůstatky lovených zvířat i kamenné nástroje.

O původu názvu Rudické kolíbky koluje řada teorií. Jedna z nich odkazuje do dávných dob, kdy okolní polnosti obdělávaly ženy, které svá dítka odkládaly do prohlubní ve vápencových skalách, jež svým tvarem kolíbky připomínají.

Skalní město lze spatřit v mnoha filmech, seriálech a pohádkách

Dnes jsou obnažené skály oblíbeným cílem horolezců. Přístupné jsou až na výjimky po celý rok. Sportovci však musí dodržovat pravidla pro pohyb v chráněné krajinné oblasti. Omezení pak přicházejí například v době hnízdění sokolů.

Úchvatné skalní město si často vybírají také filmaři. Rudické kolíbky je možné zahlédnout třeba v seriálu Četnické humoresky, v pohádce Sedmero krkavců, v historickém filmu Propast a celé řadě dalších filmů a pohádek. Díky snadné dostupnosti z nedaleké obce Rudice jsou kolíbky oblíbeným cílem i pro méně zdatné výletníky. Od nich je možné sestoupit až k propadání Jedovnického potoka. Celá lokalita je totiž součástí tak zvaného Rudického propadání, které je nejmohutnějším v Moravském krasu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.