Rybu bych si dal, jen kdyby neměla tolik kostí. Pak zkuste candáta s červenou čočkou

Candát, to je lahůdka s jemným masem, v němž je jen nepatrně drobných svalových kůstek.

Traduje se, že prý rybu nelze přesolit, ale pro koření to rozhodně neplatí. Opatrnost je nutná právě u candáta. Příliš aromatické koření, například libeček, může totiž jeho chuť zcela zničit. Zato houby (čerstvé i sušené) ji pouze příjemně doplní, aniž by cokoliv z kulinářského charakteru této ryby potlačily.

Candáta si považují dokonce i lidé, kteří mají ryby rádi, ale nesnášejí jejich pronikavý pach. Výrazné aroma totiž vychází z tukových rezerv, které mají obyvatelé vodní říše obvykle na hřbetě a na břiše. Candát však patří mezi sladkovodní dravce a živí se plevelnými rybami. Je tedy neustále v pohybu, proto se mu sádlo neukládá do zmíněných míst, ale je rozloženo prakticky po celém těle.

Tato ryba s jemným bílým masem je nejen velmi chutná, ale i nutričně bohatá, zejména jde o vysoký obsah bílkovin.

Candát na čočkovém salátě s bylinkovou omáčkou

Suroviny: 800 g candáta (nebo lososa), 20 g másla, 50 g sádla, hladká mouka, sůl, kmín, 300 g červené čočky, 1 červená cibule, 2 lžíce petržele, mladý špenát, řapíkatý celer, 1 lžíce olivového oleje

Postup: Porce ryby osolíme, okmínujeme a poprášíme moukou.

Rybu pečeme v rozehřátém sádle zvolna po obou stranách doměkka. Tuk od pečení zastříkneme vývarem, provaříme a zjemníme máslem. Touto šťávou pak přelijeme rybu na talíři.

Červenou čočku namočíme na 4 hodiny do studené vody, pak ji zalijeme čistou vodou, osolíme a uvaříme na půl. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a orestujeme v pánvi na lžíci oleje. Přidáme čočku, prohřejeme, ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a přimícháme zelenou petrželku a mladý špenát.

Servírujeme společně s čerstvým candátem.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.