Brambory plněné tuňákem. Dochutíte si je citronovou šťávou, posypete bylinkami a ihned podáváte

Bramborová medaile sice značí čtvrté místo, v kuchyni se ale brambory nedostižně drží na prvních příčkách. Zemáky, erteple či například kremple neboli brambory jsou pokrmem mnoha názvů i tváří.

Zajímavostí je, že existuje přibližně 1500 různých odrůd brambor.

Brambory jsou z přibližně 80 procent složeny z vody a ze zbylých 20 procent ze sušiny, která je bohatým zdrojem minerálů, vitamínů skupiny B a sacharidů, přičemž některé sacharidy jsou v bramborách obsaženy ve formě škrobu.

Ingredience
  • 8 větších brambor
  • 6 jarních cibulek
  • tuňák v oleji (plechovka 240 g)
  • 2 bílé jogurty
  • mjonéza
  • hořčice dijonská
  • olivový olej
  • citrónová šťáva
  • pepř
  • čerstvé bylinky podle chuti

Do Evropy se brambory dostaly v druhé polovině 16. století po objevení Ameriky. Po dovezení se však netěšily velké oblibě. Obilniny, luštěniny a zelenina zůstaly hlavním zdrojem potravy. Brambory se využívaly maximálně jako krmivo pro zvířata.

Až teprve v 18. století, kdy špatná úroda a nutnost nasytit tisíce vojáků při válečných konfliktech zvedly v Evropě poptávku po bramborách.

Tuňáků v konzervě na trhu seženete nespočet druhů a značek. Nakupovat tuňáka je tak trochu jako kupovat zajíce v pytli. Do konzervy nevidíte, navíc byla ryba ulovená i zpracovaná tisíce kilometrů daleko. Vyplatí se proto spoléhat na paměť a vědět se kterou značkou máte nebo naopak nemáte dobrou zkušenost.

Postup:
Brambory omyjte a řádně osušte. Pak je důkladně potřete olivovým olejem a obalte solí. Vyskládejte na mřížku a v troubě vyhřáté na 200 °C pečte 1 hodinu a 15 minut.
Mezitím v misce smíchejte cibulku, tuňáka, jogurt, majonézu a hořčici. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem a přidejte asi polovinu bylinek.
Brambory vyndejte, natrhněte vejpůl a naplňte tuňákovou směsí. Posypte bylinkami a ihned podávejte.

Tak, dobrou chuť!

autor: KAB
    • Krmítko
      Krmítko

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu