Salát z bulguru s rajčaty

S rostoucími venkovními teplotami se vám možná bude hodit recept na něco lehce stravitelného. Přesně takový je dnešní bezmasý tip na salát z bulguru. Tedy ze suroviny, kterou často využívají vegetariáni či vegani.

Na Středním východě mají pokrmy z bulguru dlouhou tradici. Jedná se o lámaná pšeničná zrna různých velikostí. Na rozdíl od šrotu jsou ale už pařená nebo předvařená. Pravidelná konzumace bulguru i jiných celozrnných obilnin prospívá našemu zdraví. Například jako prevence před srdečními chorobami. Zlepšuje trávení i celkový metabolismus a díky vláknině slouží dobře například i při redukci váhy.

Co budete potřebovat?

  • 100 g bulguru
  • 4 rajčata
  • po jednom svazku čerstvé petrželky a máty
  • 1/2 červené cibule
  • lžíci olivového oleje
  • lžíci citronové šťávy
  • špetku kmínu
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Bulgur uvaříme dle návodu na obalu.
  2. Poté propláchneme studenou vodou a necháme v sítu okapat.
  3. Rajčata i cibulku nakrájíme nadrobno a petrželku s mátou nasekáme najemno.
  4. Pak vše i s uvařeným bulgurem smícháme v míse.
  5. Na závěr ochutíme olejem, citronovou šťávou, solí, pepřem a kmínem.

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.