Šalotky ve sladkokyselém nálevu

Všichni gurmáni teď nastraží uši! Projekt Gourmet – Jižní Morava hledá ta nejzajímavější místa na Moravě, kde se dobré jídlo potkává s tradicemi, historií nebo jedinečností místa.

Dnes se pro recept vydáme do restaurace Essens ve Hlohovci, která je v prostorách klasicistního Hraničního zámečku, který v dobách Rakousko-Uherska rozděloval Moravu a dolní Rakousy. Recept nám prozradil šéfkuchař Otto Vašák, který dokáže vytáhnout z obyčejných surovin maximum a razí heslo: nic nevyhodit.

Připravíme si společně Šalotky ve sladkokyselém nálevu.

Na nálev budete potřebovat:

  • 1 litr octu
  • 2 kg cukru
  • 3 litry vody
  • 1 lžíci hořčičného semínka
  • 1 lžíci černého pepře celého
  • 4 bobkové listy
  • půl lžíce nového koření

Nálev vám vystačí na 3 kila cibule šalotky.

Postup:

  1. Nálev osolíme dle chuti, celý ho provaříme.
  2. Oloupané šalotky naskládáme do sklenice, zalejeme horkým nálevem a zavaříme na 100 stupňů 10 minut.
  3. Sklenice vytáhneme, otočíme vzhůru nohama a necháme vychladnout.
  4. Šalotky výborně chutnají celoročně jako příloha k masu nebo sýrům.

Další inspiraci na gastrovýlety po naší krásné jižní Moravě najdete na webu gourmetjiznimorava.cz

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.