Šalotky ve sladkokyselém nálevu
Všichni gurmáni teď nastraží uši! Projekt Gourmet – Jižní Morava hledá ta nejzajímavější místa na Moravě, kde se dobré jídlo potkává s tradicemi, historií nebo jedinečností místa.
Dnes se pro recept vydáme do restaurace Essens ve Hlohovci, která je v prostorách klasicistního Hraničního zámečku, který v dobách Rakousko-Uherska rozděloval Moravu a dolní Rakousy. Recept nám prozradil šéfkuchař Otto Vašák, který dokáže vytáhnout z obyčejných surovin maximum a razí heslo: nic nevyhodit.
Připravíme si společně Šalotky ve sladkokyselém nálevu.
Na nálev budete potřebovat:
- 1 litr octu
- 2 kg cukru
- 3 litry vody
- 1 lžíci hořčičného semínka
- 1 lžíci černého pepře celého
- 4 bobkové listy
- půl lžíce nového koření
Nálev vám vystačí na 3 kila cibule šalotky.
Postup:
- Nálev osolíme dle chuti, celý ho provaříme.
- Oloupané šalotky naskládáme do sklenice, zalejeme horkým nálevem a zavaříme na 100 stupňů 10 minut.
- Sklenice vytáhneme, otočíme vzhůru nohama a necháme vychladnout.
- Šalotky výborně chutnají celoročně jako příloha k masu nebo sýrům.
Další inspiraci na gastrovýlety po naší krásné jižní Moravě najdete na webu gourmetjiznimorava.cz
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.