Sekaná na smetaně. Zkuste recept z roku 1950

Nejde o žádný výkřik gastronomie. Ale sekanou, když je dobře udělaná a hlavně z kvalitního masa, nikdy neurazíme. Navíc tato je obohacená o dobrou omáčku.

Ingredience
  • 400 g mletého vepřového masa z plecka nebo libového bůčku
  • 300 g mletého hovězího masa z krku
  • 2 housky nebo rohlíky
  • 1 vejce
  • 40 g slaniny do masové směsi
  • 20 g slaniny na prošpikování
  • 1 středně velká cibule
  • citronová šťáva, plonotučná hořčice, majoránka, mletý pepř, sůl
  • 1/8 l smetany
  • trochu vývaru
  • sádlo na pečení

Mleté maso dáme do mísy, přidáme ve vodě namočené a vymačkané housky nebo rohlíky a vše ještě jednou umeleme na masovém strojku nebo velmi důkladně promícháme. Pak přidáme najemno nakrájenou slaninu, sůl, mletý pepř, majoránku, vajíčko, na sádle osmahnutou cibulku, cca 2 lžíce vody a vše znovu dobře propacujeme a masovou směsí několikrát na vále bouchneme. To proto, aby se ze směsi dostal ven vzduch a sekaná při pečení nepraskla. Předpokládám, že tenhle fígl zná téměř každý, ale kdo ne, jistě za něj bude rád.

Na vále posypaném strouhankou vytvoříme šišku, kterou protáhneme na proužky nakrájenou slaninou. Sekanou vložíme do pekáče, přelijeme ji rozpáleným sádlem a ve vyhřáté troubě pomalu pečeme cca 1 – 1 ½ hodiny. Během pečení podléváme vývarem a poléváme vypečenou šťávou. Hotovou sekanou vyjmeme z pekáče, vypečenou šťávu přelijeme do kastrolu nebo jiné nádoby, sebereme mastnotu a výpek zalijeme smetanou, ochutíme citronovou šťávou a podle chuti přidáme hořčici a pepř. Vše dobře rozmícháme a krátce povaříme. Sekanou nakrájíme, upravíme na talíře a přelijeme omáčkou, kterou však můžeme podávat i v omáčníku.

Příloha: bramborová kaše, knedlíky, noky, zeleninové saláty.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko