Senioři z Pardubic pomáhají v mateřských školách. Radnice hledá další zájemce

16. září 2023 10:04

V Pardubických mateřských školách pomáhají aktivní senioři. Už 10 let vítají děti ve školkách několikrát v týdnu „zapůjčené“ babičky, aby spolu trávily příjemné chvíle u her, procházek nebo při čtení.

Jedná se opravdu především o ženy, dědeček se za celou dobu existence téhle dobrovolnické aktivity přihlásil jen jediný a v době covidu chodit přestal.

„Babičky pomáhají učitelkám děti oblékat, hrají s nimi nejrůznější hry, čtou pohádky, pomáhají nejmenším při jídle a se staršími dětmi se učí. Odměnou jim je pak smysluplné trávení volného času, předaná energie, radost i třeba z první zavázané tkaničky nebo i spontánní obětí či široký úsměv,“ uvedl náměstek primátora pro školství a sociální politiku Jakub Rychtecký.

Propojení generací

Jednou z babiček je paní Blanka, která v loňském školním roce pomáhala v mateřské škole Korálek v Rumunské ulici. Vnoučata už má odrostlá, a proto se rozhodla, že bude pomáhat ve školce.

Babičky si s dětmi hrají, chovají je nebo pomáhají s oblékáním

„Jsem dva roky v důchodu, letos dávám druhý rok u těch nejmenších. Mým úkolem je u těch nejmenších pochování, protože se jim samozřejmě stýská po rodičích, hraní a pomoct ve strojení, pak jim hlavně přečtu pohádku před spaním a pak už jdu domů,“ říká paní Blanka.

„Babičky fungují jako rozmazlovací element, protože my máme ve školce nějaká pravidla, která musejí dětí dodržovat, a ta babička to v dobrém slova smyslu narušuje. Pomáhají při oblékání, mazlení u těch malých ubrečených. Je to velká pomoc. Když babička přijde do třídy, tak děti zpozorní a přestanou plakat a jsou rády, že tam někdo z této generace je,“ říká ředitelka MŠ Korálek Petra Vopršalová.

Poptávka po dobrovolnících

Dobrovolníkem v mateřské škole může být opravdu každý empatický, trpělivý, samostatný senior. Aktivity a docházka jsou vždy přizpůsobeny jeho možnostem. A poptávka po dobrovolnících z řad seniorů je obrovská.

„Zájem napříč vsemi mateřskými školami je opravdu enormní. Téměř každá mateřská škola v Pardubicích by chtěla mít svého dědečka a svoji babičku,“ říká úřednice z odboru sociálních věcí Michaela Kocourková a zároveň dodává, že není jednoduché sehnat takové ochotné seniory.

Děti a senioři při hře ve školce

„Budeme velmi rádi, když se nám přihlásí další senioři, kteří jsou aktivní, mají rádi práci s dětmi a chtějí být i nadále potřební. Pomohou nám tak psát další kapitolu tohoto velmi úspěšného projektu,“ vyzval zástupce z řad seniorů náměstek Jakub Rychtecký.

Informace poskytne Michaela Kocourková z odboru sociálních věcí na čísle 466 859 769 a také Dobrovolnické centrum Konep.

autor: Drahomíra Bačkorová | zdroj: město Pardubice
Spustit audio

Související