Severovýchod Česka dnes zasáhne vydatný déšť, hrozí i povodně

22. květen 2019 07:00

Vydatné srážky v severovýchodní polovině České republiky mohou během dneška rychle rozvodnit menší toky, dosáhnout mohou prvního až druhého stupně povodňové aktivity, varují meteorologové.

V extrémních případech na návětrné straně hor může ojediněle napršet až kolem 100 milimetrů vody za 24 hodin, uvedl v aktuální výstraze Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Srážky budou slábnout postupně od západu během noci na čtvrtek.

Velmi vydatný déšť meteorologové očekávají v Moravskoslezském kraji a v částech Olomouckého, Pardubického, Královéhradeckého a Libereckého kraje.

Hrozí povodně

Povodňová pohotovost, tedy možné vystoupání hladin až na druhý povodňový stupeň, platí od dnešních 8:00 hodin do odvolání pro Moravskoslezský kraj a části Olomouckého a Pardubického kraje.

Čtěte takéPodrobná předpověď pro celou republiku

Podle mapy ČHMÚ s aktuálními výstrahami déšť v Pardubickém kraji nejsilněji zasáhne Žamberecko, Lanškrounsko a Moravskotřebovsko. Na Lanškrounsku je dokonce vyhlášen vysoký stupeň výstrahy před silným deštěm i před povodněmi.

V pohotovosti bude i povodí horní Jizery v Libereckém kraji, Metuje, Stěnavy, Divoké Orlice či horního Labe v Královéhradeckém kraji.

Bdělost očekávají meteorologové v povodí Bečvy, na horní Úpě, dolní Tiché Orlici, Loučné, Chrudimce či Doubravě.

Neriskujte

Při silném dešti je podle meteorologů třeba snížit rychlost jízdy autem a jet velmi opatrně. Lidé by neměli vstupovat a vjíždět do proudící vody a zatopených míst, v podmáčených oblastech hrozí pády stromů nebo podemletí komunikací. V případě povodňového nebezpečí lidé nesmějí v rozbouřených řekách plout na lodích nebo se koupat.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související