Sirup z levandule

Vůně Francie, konkrétně Provence, modrofialové květy a také například ochrana před komáry nebo moly. I to je levandule lékařská.

Původem je z oblastí se středomořským klimatem. Daří se jí ovšem i u nás. Její využití je široké. Pomáhá při depresích, úzkostech a také například přispívá ke kvalitnímu spánku. A využít ji můžeme samozřejmě také v kuchyni. Zpestřit může například kávu nebo čokoládu. My pro vás v apetýtových receptech máme tip na Levandulový sirup.

Budete potřebovat:

  • 3 citrony
  • 1 kg krystal cukru
  • 500 g levandulových větviček a květů
  • 3 celé skořice
  • 1 litr vody

Postup:

  1. Větve opláchneme a vložíme do hrnce s vodou.
  2. Přidáme nakrájený citron a skořici.
  3. Vaříme asi čtvrt hodiny.
  4. Poté necháme jeden odpočinout.
  5. Další den přivedeme směs opět k varu a přidáme cukr.
  6. Sirup by měl zhoustnout.
  7. Naplníme do lahviček nebo sklenic.
  8. Nezavařujeme.
  9. Sirup se hodí na bábovky nebo sušenky, případně do čaje.  
  • Krmítko
    Krmítko

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.