Sirup z levandule
Vůně Francie, konkrétně Provence, modrofialové květy a také například ochrana před komáry nebo moly. I to je levandule lékařská.
Původem je z oblastí se středomořským klimatem. Daří se jí ovšem i u nás. Její využití je široké. Pomáhá při depresích, úzkostech a také například přispívá ke kvalitnímu spánku. A využít ji můžeme samozřejmě také v kuchyni. Zpestřit může například kávu nebo čokoládu. My pro vás v apetýtových receptech máme tip na Levandulový sirup.
Budete potřebovat:
- 3 citrony
- 1 kg krystal cukru
- 500 g levandulových větviček a květů
- 3 celé skořice
- 1 litr vody
Postup:
- Větve opláchneme a vložíme do hrnce s vodou.
- Přidáme nakrájený citron a skořici.
- Vaříme asi čtvrt hodiny.
- Poté necháme jeden odpočinout.
- Další den přivedeme směs opět k varu a přidáme cukr.
- Sirup by měl zhoustnout.
- Naplníme do lahviček nebo sklenic.
- Nezavařujeme.
- Sirup se hodí na bábovky nebo sušenky, případně do čaje.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.