Ski areály v Pardubickém kraji se vracejí do provozu. Sezónu na většině míst přerušili

27. leden 2023 08:10

Lyžařská střediska v Pardubickém kraji zažívají restart sezóny. Vlekařům v posledních dnech velmi přeje počasí a mohou tak doplňovat zásoby sněhu, o které přišli během skoro měsíc trvající oblevy.

Po velké oblevě vlekaři zažívají povedený opětovný start sezóny. Zatímco ještě před necelými dvěma týdny byly skoro všechny sjezdovky v regionu zavřené a v provozu zůstávaly jen některé svahy v Dolní Moravě a na Bukové hoře, teď je situace úplně jiná.

Provozovatelům přeje počasí - v noci pravidelně mrzne a tím pádem je možné vyrábět sníh Znovu se tak lyžuje například v Hluboké u Trhové Kamenice, v Hlinsku, v Českých Petrovicích na Orlickoústecku a samozřejmě jsou v provozu také dva největší resorty v regionu - Buková hora a Dolní Morava.

Kde se nejezdí

Naopak mimo provoz kvůli nedostatku sněhu zůstává třeba areál Peklák v České Třebové nebo sjezdovka v nedalekém Přívratu.

Ten, kdo neholduje sjezdovému lyžování, ale má radši běžky nebo ski alpy, má také kam vyrazit. Například právě kolem Dolní Moravy v pohoří Králického Sněžníku je upravených skoro 60 kilometrů běžkařských tras. Nicméně podle dostupných informací je rolba projela naposledy začátkem tohoto týdne a meteorologové slibují teď na víkend sněžení, takže je lepší si sjízdnost tras ověřit dopředu.

Zároveň do okolí Králického Sněžníku i nedalekých Jeseníků se stále častěji vydávají lidé taky na ski alpy, jejichž obliba podle půjčoven v posledních letech stoupá. Na běžky je pak možné vyrazit také do Železných hor, kde jsou upravené trasy kolem Seče a Nasavrk.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související