Směle do plavek! Všechna přírodní koupaliště jsou zatím čistá a bez sinic

7. červen 2019 11:10

Kvalita vody je ve všech přírodních koupalištích v Pardubickém kraji ideální. Hygienici začali s pravidelnými testy, aby zjistili, jestli plavcům nehrozí nějaké nebezpečí. A první výsledky jsou víc než dobré.

Na všech sledovaných místech je jednička, tedy ideální stav. Čistá je voda v přehradách Seč a Pastviny, v písnících na Pardubicku, dobré podmínky má plovárna ve Vysokém Mýtě nebo Konopáč u Heřmanova Městce. Ve srovnání s loňským rokem je to trochu rozdíl. Touto dobou už byly problémy na Rosničce na Svitavsku a zhoršené podmínky byly i na rybníku Hluboký u Holic. Ten je zatím také bez problémů.

Několik horkých dnů v uplynulé době už vody prohřálo na přijatelnou hodnotu, například na Pastviny mají 19 °C a na Seči je voda ještě o stupeň teplejší.

Voda pod dohledem

Hygieniky při odběrech a testech zajímají hlavně možná rizika, která by lidem ve vodě mohla hrozit. Třeba nějaké alergické reakce nebo vyrážky. Ty jsou většinou způsobené sinicemi, bakteriemi nebo dalšími drobnými organismy. A také se sleduje průhlednost vody a výskyt vodního květu.

Vzorky se na místech, kde se žádné zásadnější problémy neočekávají, odebírají každé čtyři týdny. Tam, kde se voda kazí často, následují testy jednou za 14 dní. Mezi přísněji sledovaná místa patří třeba Seč nebo rybník Dlouhý u Lanškrouna.

Kromě písníků, rybníků a přehrad je na výběr také z plováren, na většině z nich už sezóna začala. V provozu jsou plovárny v Pardubicích, Chrudimi, Slatiňanech, v Litomyšli i na dalších místech. Zásadní je ale počasí. Pokud není úplně ideální, provozovatelé nechávají plovárny zavřené. Ještě než lidé vyrazí na cestu, měli by si proto zkontrolovat na internetových stránkách, jestli je koupaliště otevřené, nebo ne.

Spustit audio