SMETANOVA LITOMYŠL, 45. ročník Mezinárodního operního festivalu, 20. června - 5. července 2003

23. červen 2003

V pátek byla Slavnostním zahajovacím koncertem otevřena jubilejní, již 45. Smetanova Litomyšl. Téměř 1.200 diváků na II. zámeckém nádvoří vyslechlo po České státní hymně program složený z děl Bedřicha Smetany, Ludwiga van Beethovena a Gioacchina Rossiniho. K dalšímu dění se vyjádřil umělecký ředitel festivalu Vojtěch Stříteský.

Krásný zážitek a výkon umělců (Victor Emanuel von Monteton - klavír, pěvci Adriana Kohútková, Reanata Pokupi se Litomyšl rozezněla prvními tóny jubilejního 45. ročníku Mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl. V podání Pražských symfoniků, Českého filharmonického sboru a sólistů z České republiky, Slovenska, Chorvatska a Německa řízených dirigentem Petrem Altrichtrem zazněla nejprve Česká státní hymna a poté skladby Bedřicha Smetany, Ludwiga van Beethovena a Rossiniho duchovní kantáta Stabat mater.

smetanova litomyšl - maccabeus

Na Slavnostní zahajovací koncert zavítaly mnohé osobnosti politického, veřejného a uměleckého života; mj. např. velvyslanec USA v České republice Craig Stapleton, velvyslanec Slovenské republiky Ladislav Ballek, ministr kultury Pavel Dostál, ministr Vladimír Mlynář, generální ředitel České spořitelny, a.s. Jack Stack a mnozí další.

Celkem pořadatelé vydali na 15.000 lístků. Přesto pořadatelé festivalu upozorňují a zvou další návštěvníky, neboť na několik atraktivních pořadů jsou stále ještě vstupenky k dostání.

Smetanova Litomyšl - Koncert na přání - Tenkrát v Americe

V dalších dnech jsou na pořadu další dvě představení z celkem dvaceti nabízených: ve Smetanově domě se bude hrát Váchalův Krvavý román (vyprodáno), večer se v zámeckém amfiteátru představí soubor Hradišťan s taneční složkou v pořadu O SLUNOVRATU (vstupenky v hodnotě 50.- Kč jsou ještě k dostání).

Celkem se na festivalu představí na 1.500 účinkujících z devíti zemí

autor: ŠVE
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.