Sníh komplikuje dopravu hlavně v severních a východních Čechách

14. leden 2012

Počasí v Česku opět přidělává starosti řidičům a silničářům. Na některých místech se tvoří sněhové jazyky, na horách i závěje. Od noci jsou v terénu například silničáři na Trutnovsku, v Orlických horách nebo na Ústecku. Na otevřených úsecích silnic jsou problémy i se sněhovými jazyky.

„Slabě sněží, ale fouká silný nárazový vítr a na otevřených místech se tvoří sněhové jazyky a závěje. Je to hlavně v oblasti Žacléřska, mezi Žacléřem a Královcem a také v nejvyšších partiích Krkonoš na Pomezních boudách,“ uvádí dispečera tamní správy a údržby silnic Boleslav Strouhal.

Také v Orlických horách jsou v terénu od noci pluhy a sypače. „V terénu jsou všechna vozidla. Protože fouká čerstvý vítr, takže se nám místy tvoří sněhové jazyky i závěje. Zatím jsou všechny silnice se zvýšenou opatrností sjízdné,“ říká dispečer rokytnické správy a údržby silnic Václav Kubíček.

V Ústeckém kraji zůstává uzavřený úsek mezi Výsluním a Rusovou na Chomutovsku, dále je neprůjezdný úsek mezi Horní Halží a chatou Nástup pod Klínovcem. Ostatní silnice jsou se zvýšenou opatrností sjízdné.

Bez problémů je zatím průjezdná i Hora svatého Šebestiána na trase k českoněmecké hranici, i když celou noc husté sněžilo a silničáři museli úsek neustále udržovat průjezdný. Pozor si musí dát řidiči i na úseku Krásný Les – Adolfov na Ústecku.

Aktuální vývoj počasí můžete sledovat na zvláštní stránce, situaci v dopravě na stránkách Zelené vlny.

autoři: Eva Holá , par , Mirko Kašpar
Spustit audio