Sobota: Úspěch a my

12. listopad 2016

Domníváte se, že jsme národem, který přeje úspěšným a pracovitým lidem kolem nás nebo je tomu naopak? Měli jste vzory, kterým jste se chtěli podobat? Kdo je pro vás osobností, ze které bychom si měli vzít příklad? Umíte fandit např. našim sportovcům, soutěžícím v jiných oborech? Přejete jim úspěch? Jste pyšní na naše vědce? Jsme národem závistivců, kteří nepřejí těm, co vybočují z řady nebo to s námi není tak špatné, co myslíte?

Pokud sledujete Českou televizi, určitě jsi si museli všimnout, že i letos pokračuje úspěšná série Star Dance. K dnešnímu tématu mě vlastně přivedla jedna z letošních soutěžích, dvojnásobná mistryně Evropy ve sportovním aerobiku žen , čtyřnásobná mistryně České republiky a mistryně světa z roku 1997, Olga Šípková.

Domnívám se, že nikdo, kdo Star Dance sledoval, nepochyboval o tom, že je to absolutní favoritka této soutěže. Nestalo se, Olga Šípková společně se svým tanečníkem Markem Dědíkem vypadla za absolutního šoku všech přítomných, včetně poroty, ve čtvrtém kole této soutěže.

Položila jsem si otázku, zda jsme národem tak závistivým, že nepřejeme těm, kteří vyčnívají z řady nebo to byla nešťastná souhra náhod?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.