Sobotní Noční linka: Nahoru? Jedině lanovkou!

28. září 2024

Jaká je vaše nejoblíbenější lanovka v České republice a proč? Zažili jste někdy na lanovce nějakou nebezpečnou situaci nebo poruchu? Jaký je váš nejkrásnější zážitek z jízdy lanovkou? Máte strach z výšek a jak ho překonáváte při jízdě lanovkou? Jaký je váš názor na výstavbu nových lanovek v chráněných krajinných oblastech?

Myslíte si, že lanovky ničí přírodu, nebo naopak pomáhají regulovat turistický ruch? Zažili jste někdy nepříjemnou situaci s ostatními pasažéry na lanovce? Jak se díváte na ceny jízdenek na lanovky v Česku - jsou podle vás přiměřené? Jaký je váš postoj k celoročnímu provozu lanovek - měly by jezdit i v létě? Máte zkušenost s lanovkami v zahraničí? Jak se liší od těch českých?

Lanovky jsou fascinujícím dopravním prostředkem, který kombinuje praktičnost s neopakovatelným zážitkem. V České republice je v provozu přes 70 lanových drah různých typů, od krátkých vleků po několikakilometrové kabinkové lanovky. Nejstarší dosud fungující lanovkou u nás je ta na Petřín v Praze, zprovozněná v roce 1891. Lanovky hrají důležitou roli v rozvoji cestovního ruchu, zejména v horských oblastech, ale zároveň vyvolávají diskuse o jejich vlivu na životní prostředí. Moderní technologie umožňují stavbu stále delších a kapacitnějších lanovek, což otevírá nové možnosti, ale i výzvy pro udržitelný turismus.

Na vaše příběhy se v dnešní Noční lince z Prahy už teď těší Honza Macoun.

Volat do studia můžete na telefonní číslo 731 800 900 nebo psát na e-mail linka@rozhlas.cz, případně využijte webový formulář www.rozhlas.cz/linka.

autor: Honza Macoun
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.