Soud v Pardubicích se opět zabýval případem chlapce, který po operaci mandlí skončil v kómatu. Rozsudek nepadl

24. září 2021 08:55

U okresního soudu v Pardubicích pokračovalo tento týden líčení v případu Adama Vyčítala. Chlapce, který po operaci mandlí v Pardubické nemocnici a následných komplikacích skončil s poškozením mozku v takzvaném bdělém kómatu.

Adam Vyčítal byl v květnu 2017 na dětském oddělení pardubické nemocnice na operaci mandlí. Několik dní po zákroku začal z operační rány masivně krvácet. Personál nechal matku se synem odejít na ambulanci ORL, což je ve stejné budově jako dětské oddělení. Jelikož to ale bylo v noci, byla ordinace zamčená, dlouho nikdo nemohl najít klíče, ani sehnat specializovaného lékaře.

Co se před ambulancí dělo asi mnoho lidí vidělo na záběrech z bezpečnostních kamer, které zveřejnila Česká televize. Kde je vidět jak krvácející chlapec, tak občas zmateně pobíhající personál atd. Chlapec nakonec upadl do kómatu, následovala resuscitace, která byla úspěšná.

Skončilo to ale tak, že Adam Vyčítal utrpěl poškození mozku a je v takzvaném bdělém komatu, kdy potřebuje nepřetržitou péči. Co se té noci přesně dělo, jestli a jak kdo pochybil, bylo předmětem policejního vyšetřování a rozhodne o tom soud.

Obžaloba sester, lékařky i nemocnice

Z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti jsou obžalované jedna sestra a lékařka. Druhá sestra pak je obžalovaná z neposkytnutí pomoci. Sestry už před časem vinu odmítly, ale vyjádřily lítost. Lékařka Barbora Šípková vypovídala před soudem ve čtvrtek, kdy uvedla, že postupovala v souladu se zavedenými postupy.

Čtěte také

To je v rozporu se středeční výpovědí primáře dětského oddělení Mariána Šenkeříka, podle kterého měl být postup zcela jiný a označil chování svých tehdejších podřízených za chybu. I při policejním vyšetřování znalci konstatovali, že postup personálu byl nejen proti současné zavedené lékařské vědě, ale také proti zdravému rozumu.

Ani jedna z obžalovaných už v pardubické nemocnici nepracuje. Obžalovaná je také nemocnice jako právnická osoba. Podle policie totiž neměla tehdy zpracované potřebné dokumenty, jak u podobných případů přesně postupovat.

Odročeno na listopad

Soudní jednání už trvá několik dní, rozsudek ale nepadl. První den soudu byl ještě před letními prázdninami, tento týden byly naplánované tři dny, kdy pokračovaly výpovědi a výslechy jak obžalovaných, tak i dalších osob z nemocnice.

Soud nakonec věc odročil na listopad, kdy budou dál pokračovat výpovědi, tentokrát by měly zaznít i znalecké posudky.

Rodina poškozeného chlapce se domáhá odškodnění ve výši 22 milionů korun. Nemocnice jim už dřív nabídla 15,5 milionu, pak nabídku ještě navýšila i vyplatila šest milionů jako zálohu, k mimosoudní dohodě ale strany nedospěly. Obžalovaným sestrám a lékařce v případě prokázání viny hrozí až čtyři roky ve vězení.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související