Špagety s tofu omáčkou
Máme za sebou dny hojnosti a tak vám možná přijde vhod tip na něco lehkého. Do Apetýtu jsme vybrali recept na špagety s tofu omáčkou.
Tofu pochází z Číny. Začalo se tam vyrábět ve 2. století před naším letopočtem. Později se rozšířilo i do dalších asijských zemí, kde dodnes patří k tradičním pokrmům. V západních zemích ho ale známe až od druhé poloviny 20. století.
Co potřebujete?
- 200 g uzeného tofu
- 200 ml sójové smetany
- 50 g baby špenátu
- 1 balení celozrnných špaget
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce řepkového oleje
- 1 lžičku medvědího česneku
- sůl
Postup:
- Špagety uvaříme podle návodu.
- Na pánvi rozpálíme olej a osmahneme najemno nakrájenou cibuli.
- K ní pak přidáme na plátky nakrájený česnek a restujeme další dvě minuty.
- Poté přidáme najemno nastrouhané tofu a opět společně opékáme, ještě asi pět minut.
- Vše pak zalijeme sójovou smetanou.
- Následně přidáme i medvědí česnek a osolíme.
- Nakonec takto připravenou omáčku smícháme se špagetami a baby špenátem a podáváme.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.