Spánková apnoe, nebo-li porucha dýchání ve spánku, trápí stále více lidí. V čem spočívá léčba?

11. listopad 2020

Syndrom spánkové apnoe je zástava v průběhu normálního dýchání při spánku. Tato spánková porucha postihuje již mnoho lidí, zejména pak mužů. Jedná se o problém, který přesahuje normální chrápání, a proto by měla být spánková apnoe i odpovědně léčena.

Neurolog MUDr. Richard Plný hovoří v naší radioporadně na téma: spánková apnoe. Poruchy dýchání ve spánku trápí stále více lidí. Jaké jsou příčiny a v čem spočívá léčba?

Typy spánkové apnoe

Existují dva hlavní typy spánkové apnoe. Obstrukční spánková apnoe, způsobená zvolněním měkké tkáně v zadní části krku, čímž zablokuje průchod vzduchu, a centrální spánková apnoe způsobená nepravidelnou činností, když mozek vydá signál tělu, aby se nadechlo.

MUDr. Richard Plný ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Ačkoli je obstrukční spánková apnoe běžnější, často se stává, že lidé mají kombinaci obou druhů.

Tento problém ovlivňuje kvalitu spánku, který se člověku dostává, a může způsobit zdravotní problémy v budoucnu. Pro pacienty je rozumné, pokud hledají léčebné postup pro spánkovou apnoe.

Metody a léčebné postupy pro spánkovou apnoe

Pro řešení spánkové apnoe je k dispozici několik typů léčby. To, která metoda se použije, závisí na závažnosti a konkrétních příznacích, které se u pacienta projevují.

Čtěte také

Pokud je spánková apnoe mírná, její léčba může být jednoduchá jako je nákup lepšího polštáře, který poskytuje větší oporu a pomáhá rovnoměrnému průchodu vzduchu, nebo zanechání kouření, neužívání léků na spaní, alkoholických nápojů nebo dodržování lepších stravovacích návyků.

Lékaři obvykle nejdříve zkouší jednodušší způsoby, než přejdou k léčebným postupům pro spánkovou apnoe, které mohou být nešikovné, nepohodlné nebo dokonce nebezpečné, jako jsou zdravotní přístroje nebo operace.

Čtěte také

Jiné léčebné postupy pro spánkovou apnoe zahrnují MAS (ústní aparát). Jedná se o aparát v ústech, který udržuje spodní čelist v uvolněné poloze a posunuje jazyk od zadní části dýchacích cest. Tím se podporuje rovnoměrnější a průchozí dýchání.

Pokud změny životního stylu nevedou k výsledkům, lékaři často doporučují CPAP (trvalý pozitivní tlak na dýchací cesty). V tomto případě maska a přístroj foukají vzduch trubicí, aby udržely dýchací cesty otevřené. Ačkoli to s tímto přístrojem může být nepohodlné, funguje dobře u mnoha pacientů.

MUDr. Richard Plný a Jana Kudyvejsová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Když budou vyčerpány tradiční léčebné postupy pro spánkovou apnoe, lékař se možná uchýlí k provedení operace, aby tento problém napravil.

Celou radioporadnu s MUDr. Richardem Plným si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.