Společnost Boženy Němcové z České Skalice propaguje odkaz slavné spisovatelky i ve Slovinsku

4. únor 2020 12:25

Historii Společnosti Boženy Němcové v České Skalici přibližuje nová výstava, která je k vidění v místním infocentru. Spolek sdružuje zájemce o život, dílo a osobnost této spisovatelky už od 30. let minulého století. Podle předsedkyně Heleny Ducháčové se její členové snaží v současnosti šířit zájem o spisovatelku především mezi mladými lidi. 

V České Skalici je nově nainstalovaná výstava, která se dotýká místního spolku. A zaujal nás následující text hned na prvním panelu: Velkým národním svátkem se stalo slavnostní odhalení pomníku spisovatelky Boženy Němcové na českoskalickém náměstí 15. srpna 1888. Slavnosti se zúčastnilo na 5 tisíc lidí.

Čtěte také

„Nevíme, kdy byl iniciátorem onoho pomníku, ale byl to vůbec první pomník Boženy Němcové v celé republice, tenkrát tedy ještě v Rakousku-Uhersku. A 5 tisíc lidí, to je tedy úžasné, toho nedocílíme tedy v dnešní době nikdy," vysvětluje Helena Ducháčová.

Historie je to již hodně dávná a vine se postupně přes další a další informační panely. Co vše se na nich člověk dozví?

„Zájemci se dozvědí spoustu informací spíše o našem spolku Boženy Němcové než i samotné spisovatelce. Přímo o jejím životě a díle jsme tady již měli výstav více. A bude ještě také taková výstava během letošního roku."

Historii Společnosti Boženy Němcové v České Skalici přibližuje nová výstava

Spolek přetrvává v České Skalici už desetiletí. Co vlastně dělá a jak se věnuje osobnosti slavné české spisovatelky?

„Náplní je především osvětová činnost a práce s dětmi. Protože, co si budeme nalhávat, dnes tedy Božena Němcová mezi mládeží, když to řeknu lidově, nefrčí."

Odkaz Boženy Němcové doputoval až do Slovinska

Čím je významný tento spolek?
„Tím, že se snažíme zachovat spisovatelčin odkaz pro dnešní dobu i pro budoucnost. Propagujeme ji nejen u nás, ale i v zahraničí. Jeden náš člen je až ze Slovinska a propaguje osobnost Boženy Němcové ve Slovinsku. A dokonce bych řekla, že se mu daří víc než nám tady. V tamních školách rozhodně," usmívá se Helena Ducháčová.

Výstava bude v místním informačním centru v České Skalici přístupná pro veřejnost až do 15. března 2020.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související