Správné podzimní menu. Polévka, která zahřeje, kančí guláš a podzimní dezert z dýně

21. říjen 2016

Radioporadna: Slávka Formánková, Střední škola potravinářská Smiřice. Podzimní menu - správný postup při úpravě zvěřiny? Polévka, která zahřeje, kaštanová nádivka, kančí guláš, a podzimní dezert z dýně. Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

Slávka Formánková si pro vás připravila několik zajímavých receptů. Na dýňový perník nebo na srnčí řízky. Vyzkoušejte je, nebudete litovat. Tak, dobotou chuť!

Dýňový perník
100 g rozinek, 300 g dýně, 70 g vlašských ořechů, 70 g loupaných mandlí, 250 g hladké mouky, 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, špetka soli, 180 g krupicového cukru, 1 lžička perníkového koření, půl lžičky skořice, 100 ml oleje, 2 vejce
Dohotovení: 200 g jahodového nebo meruňkového džemu, 50 g mandlových lupínků na posypání
Postup: Rozinky spaříme horkou vodou a necháme je chvíli bobtnat. Dýni oloupeme a nastrouháme nahrubo. Ořechy a mandle nasekáme.
Do mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem a špetkou soli. Přisypeme cukr, perníkové koření, skořici, ořechy i mandle. Pak přidáme olej, vejce, dýni a scezené rozinky a vše důkladně promícháme.
Plech s vyšším okrajem vyložíme pečícím papírem a rozetřeme do něj těsto. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia asi 30 minut. Teplý perník potřeme džemem, posypeme plátky mandlí a necháme vychladnout.

Logo

Zrání zvěřiny na sucho
1 - 1,2 kg zvěřiny, 2 velké cibule, 2 bobkové listy, 10 rozdrcených jalovců, 1 lžíce zelené petrželky, 1 lžička tymiánu, 1 lžička mletého pepře.
Postup: Maso naložené s totu směsí necháme v lednici 2 - 3 dny odležet.

Srnčí řízky
6 plátků srnčí kýty (plátek asi 150 g), 1 lžička mletého pepře, 10 rozdrcených jalovců, sůl, citronová šťáva z poloviny citronu, 1 lžíce másla (rozpustíme), 5 lžic mléka (nebo piva), 2 vejce, hladká mouka, strouhanka, olej
Postup: Maso odblaníme, nařízneme, aby se při smažení nekroutilo. Plátky naklepeme, osolíme, opepříme, zakapeme citronovou šťávou, potřeme rozpuštěným máslem a posypeme rozdrceným jalovcem. Necháme přikryté folií v lednici přes noc, nebo pokud spěcháme minimálně 4 hodiny.
Odstraníme jalovec, obalíme v mouce, vejcích rozšlehaných v mléce (nebo pivě) a poté ve strouhance. Smažíme ve vyšší vrstvě, zprvu zprudka, pak osmažíme dozlatova.

Slávka Formánková ze Střední školy potravinářská Smiřice spolu s Pavlou Kindernayovou. Podzimní menu a správný postup při úpravě zvěřiny
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.