Stará textilní továrna v Žamberku slouží jako unikátní Muzeum starých strojů

4. únor 2016
Česko – země neznámá

Na ruiny starých nefunkčních továren bývá velmi smutný pohled. Kdykoliv proto v některé z nich vznikne muzeum nebo galerie, je to vždycky dobrá zpráva. Zářným příkladem je komplex bývalé textilní továrny v Žamberku v Pardubickém kraji, ze které parta nadšenců udělala Muzeum starých strojů.

V současné době má už na dvě stovky exponátů. V halách stojí obrovské parní stroje nevyčíslitelné historické hodnoty. K vidění jsou zde ale i stabilní motory, automobiloví veteráni či obráběcí zařízení.

Parta nadšenců ze Žamberku založila neziskovou organizaci, jejímž cílem je záchrana a renovace historické techniky, která představuje vývoj našeho průmyslu v minulém a předminulém století. Na provoz muzea si vydělávají renovací strojů a vozidel a hlavně se snaží o získání dotací.

Nejstarším strojem v expozici je Evening a Porter anglické výroby z roku 1901. Právě tato firma byla prvním výrobcem parních válců. Dále zde stojí nákladní automobil s nápisem ŠKODA na přední straně kapoty. Byl vyrobený v plzeňské Škodovce na základě anglické licence. Závod po válce hledal pro uvolněné kapacity mírovou výrobu. Sentinel je velmi vzácným exponátem, na celém světě existují pouze tři kusy. A trvalo velice dlouho, než jej majitelé muzea získali.

Muzeum nabízí i ladné tvary veteránů

Další hala je plná malých i velkých stacionárních motorů, nástupců parních strojů. Některé z předváděných strojů pracovaly v maličkých dílnách, jiné zase poháněly celé mlýny. Na stěnách si můžete prohlédnout dobové fotografie dosvědčující, jak tito železní pomocníci sloužili lidem.

Nákladní automobil s nápisem ŠKODA na přední straně kapoty byl vyrobený v plzeňské Škodovce na základě anglické licence

Pro fajnšmekry je v muzeu připravena hala s veterány. Od majestátních limuzín, kdy jedna z nich z roku 1902 sloužila i na císařském dvoře Ferdinandu d´Este. Poháněla ji pára, ale vytápěl benzín.

Muzeum starých strojů pořádá dvakrát do roka Den otevřených dveří, kde můžete vidět většinu historické techniky v chodu. Kdy, to se dozvíte na webových stránkách muzea: www.starestroje.cz. Ovšem pokud chcete vidět unikáty dříve, stačí se v muzeu telefonicky objednat.

autor: BAL
Spustit audio