Staré dráty nestačí. ČEZ staví nové vedení z Hlinska do Poličky

9. duben 2018 07:45

Kácení stromů, betonování na polích, tuny oceli, desítky kilometrů drátů, ale taky spory, petice i vyvlastnění. Tak by se dala shrnout stavba nového dálkového elektrického vedení, které ČEZ staví z Hlinska směrem na Poličku.

Práce začaly už loni na podzim a tento projekt je i pro samotnou energetickou společnost ojedinělý.  Cílem je odlehčit distribuční soustavě v okolí Poličky a zlepšit její napojení k síti. Polička je přetížená a už nejsou další kapacity pro připojování nových uživatelů, obzvlášť v průmyslové zóně. Některé podniky si prý byly nucené kvůli zvýšeným odběrům pořídit i elektrocentrály, protože ČEZ už několik let odmítá v lokalitě nová napojení do sítě.

Podél hlavní silnice z Hlinska na Poličku je vidět čilý stavební ruch: nákladní auta na polích, torza mnohametrových sloupů i provizorně natažené dráty. Od hlinecké rozvodny do Poličky je to vzdušnou čarou asi 25 kilometrů.

28 kilometrů nového vedení

Celkem nově vznikne skoro 200 sloupů, které mohou mít v závislosti na terénu výšku až 30 metrů a celková délka vedení o napětí 10 KV bude 28 kilometrů, říká mluvčí ČEZu Šárka Beránková: „My jsme ty přípravné práce začali dělat už na podzim, v trase vedení jsme vykáceli dřeviny, pak jsme čekali na příhodné počasí, kdy kolegové betonovali patky stožárů a v tuto chvíli osazují příhradové stožáry.“

Celá ta stavba je rozdělená na několik úseků, které na sebe navazují. Aktuálně dodavatelská firma pracuje v koridoru Hlinsko - Krouna. ČEZ za nové vedení zaplatí víc než 400 milionů korun a hotové by mělo být na konci roku 2019.

Vedení vysokého napětí Hinsko - Polička

  • Délka: 28 km
  • Počet sloupů: 200
  • Výška sloupu: max. 30 m

Stavba začala ale později kvůli sporům o pozemky. Ty na některých místech dál trvají. Podle Šárky Beránkové musí ČEZ v některých případech sáhnout i k vyvlastnění: „Omezení vlastnických práv bude v některých případech nezbytné, ale jedná se o případy, kdy nelze dosáhnout dobrovolné dohody z objektivních důvodů, jako jsou například neexistující vlastníci pozemků, nebo několikanásobné exekuce, kdy vlastník nemovitosti nemůže z rozhodnutí soudu svobodně nakládat se svým majetkem.“

Stavba vedení vysokého napětí budila vášně už pět několika lety, kdy například v Borové u Poličky vznikla petice proti této stavbě. V jednáních o novém vedení se angažoval i Pardubický kraj.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio