Staré tisky si mohou uživatelé volně prohlížet na internetu

25. květen 2005

Firma, která se zabývá digitalizací rukopisů, umístila na web již jeden a půl tisíce digitalizovaných starých tisků, map, obrazů a podobných vzácných památek. Součástí databáze se v poslední době stala i Dalimilova kronika. Na projektu, který nese název Memoria, se podílí Národní knihovna České republiky. Jakým způsobem lze tyto staré tisky prohlížet, prozradí zástupce berounské firmy AiP Štěpán Černohorský.

"Ve svém prohlížeči zadá adresu www.memoria.cz a dostane se na úvodní stránku projektu Memoria, kde má možnost se seznámit s aktuálními informacemi, co v databázi přibylo, jakým způsobem projekt funguje, odtud má možnost vstoupit do katalogu, kterému říkáme Manuskriptorium. Je možnost se nalogovat, ale i bez loginu se badatel takhle běžně z internetu může dostat ke kompletním bibliografickým informacím, může provádět rešerže a na úrovni obrazu má přístup ke kompletně digitalizovaným dokumentům na úrovni náhledových obrazů."

práce
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.