Starosta Svítkova byl kvůli alkoholu za volantem odvolán

30. srpen 2011

Mimořádné zastupitelstvo v pardubické městské části Svítkov odvolalo dosavadního starostu Milana Hromádka. Příčinou bylo to, že jej policie na začátku prázdnin přistihla, jak řídil opilý.

Ačkoli strážníkům tvrdil, že nepil žádný alkohol, dechová zkouška ale potvrdila opak. Místní politik nadýchal téměř 2,8 promile, a tak ho policisté odvezli na záchytku vystřízlivět.

Milan Hromádko se po tomto incidentu nechal slyšet, že z funkce odstoupí. To nakonec neudělal a o jeho odvolání muselo rozhodnout až mimořádné zastupitelstvo, které skončilo v pondělí večer.

Na zastupitelstvo přišlo mimořádně hodně lidí, asi padesát. Před samotnou volbou proběhla bouřlivá veřejná diskuse, v níž se lidé rozdělili na dva tábory. První byl ten, který se starosty zastával a vyzdvihoval jeho práci pro obvod a druhý tábor argumentoval tím, že starosta i ve volném čase reprezentuje městskou část a nelze osobní selhání oddělit od veřejné funkce.

Volba proběhla veřejně. Pro odvolání Milana Hromádka z funkce starosty hlasovalo 11 z 15členného zastupitelstva. Sám odvolaný poté řekl, že je připraven odstoupit, že ho to nepřekvapilo, a že ho to vlastně ani nemrzí. Novým starostou místní části Svítkov se stal Petr Králíček.

Milan Hromádko dříve řekl, že kdyby neslyšel podporu od občanů a neviděl podpisy 700 lidí pod peticí, která vyjádřila nesouhlas s jeho odstoupením na funkci starosty, tak by rezignoval, ale protože cítil podporu některých občanů, chtěl, aby o jeho osudu rozhodlo zastupitelstvo.

"Starosta reprezentuje výkonnou moc a podle toho by se měl chovat." I tento argument zazněl na včerejším bouřlivém jednání.

"Starosta už byl potrestán, přišel o řidičský průkaz, dostal pokutu a je si přestupku vědom." Tak zase někteří občané starostu hájili.

Další argumenty zaznamenal mikrofon Českého rozhlasu Pardubice stejně jako vyjádření odvolaného starosty, který stále tvrdí, že z funkce neodstoupil proto, že cítil silnou podporu místních lidí.

autoři: dkf , eve , pta , ZAL
Spustit audio