Stavba nového bazénu nejspíš letos uzavře letní pláž v Pardubicích

11. květen 2018 08:05

O rok později, než bylo v plánu. Stavba 25metrového bazénu v Pardubicích by mohla začít letos v létě. Kvůli vyšetřování na ministerstvu školství totiž loni město přišlo o slíbenou dotaci.

Radní ale tento týden potvrdili vítěze výběrového řízení, nejvýhodnější cenu (54 milionů korun) nabídla firma Strabag, peníze půjdou z městského rozpočtu. Teď mají ostatní účastnící soutěže 15 dní na odvolání, pokud to neudělají, můžou práce začít. 

„Bude stát v proluce mezi Ideonem a padesátkou,“ vysvětluje ředitel pardubického plaveckého areálu Jiří Vysoudil, kde by měl stát nový bazén. „Měl by být na pilířích, aby se vyrovnaly hladiny a mohly se využít sprchoviště, příchodová cesta i únikové cesty, aby se nemuselo přistavovat další zázemí k tomuto bazénu.“

Bazén pro děti i závodníky

Bazén bude mít 25 metrů, ale nebude určen jen pro děti, přibližuje plány ředitel: „Bude mít veškeré parametry jak rekreačního, tak závodního bazénu. To znamená šest drah, ale hloubka bude uzpůsobena tomu, aby tam mohla probíhat výuka malých dětí, chtěli bychom tam udělat plavání těhotných žen, cvičení poúrazových stavů, rehabilitaci a tak dále.“

Vizualizace plánovaného 25metrového bazénu v Pardubicích

Podle vedení aquacentra je nový bazén nutný. „My už nevíme kam ty děti dát, protože je povinná školní výuka a máme bazén plný,“ říká Vysoudil.

Letní pláž: zavřeno

Bazény na letní pláži zatím navzdory venkovním teplotám nejsou vyčištěné a napuštěné. „Pokud by všechno dopadlo tak, jak chceme, tak bychom chtěli v nejbližším termínu zahájit stavbu. Letní pláž tedy nebude otevřená a ani by nemohla být, protože při zakládání pilířů musí být přemístěná veškerá technologie, která je pro venkovní bazény. Bude odpojená, takže nemůžeme ani pláž provozovat.“

Pardubické aquacentrum kvůli skandálu na MŠMT narychlo napouští bazény

Bazén pardubického aquacentra je zatím téměř bez vody

Letní pláž Aquacentra Pardubice měla být letos kvůli plánované dostavbě 25metrového bazénu zavřená. Jenže pardubická radnice stále neví, jestli dostane slíbených dvacet milionů. Kvůli policejnímu vyšetřování na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) je totiž zastavené vyplácení dotací. Město tak nemůže začít stavět a pracovníci aquacentra začali narychlo připravovat venkovní bazény.

Pro bazén to představuje ztrátu, ale v provozu zůstává celý areál, který stavbou nebude omezen.

V loňském roce bylo otevření letní pláže také ohrožené, na poslední chvíli shánělo vedení bazénu plavčíky a další personál, protože stavba bazénu byla kvůli dotacím posunutá. „Toho bych se už nechtěl letos dočkat, protože sehnat lidi je nadlidský úkol,“ dodal Vysoudil.

Spustit audio