Stezka svaté Barbory u Černého Dolu propojuje hornickou minulost s přírodou, zábavou i poudačkami

22. červen 2024

Pětikilometrová Naučná stezka Svaté Barbory se šesti zastaveními začíná v centru krkonošského Černého Dolu. Nabízí vycházkovou trasu zasvěcenou svaté Barboře, patronce a ochránkyni horníků a zároveň vychází ze starých stezek, které dřív používali dřevaři. Cestou vás čeká krásná příroda a zábavná i poučná zastavení.

Stezka vede z náměstí v Černém Dole od historické budovy restaurace Pošta horským terénem s převýšením 188 metrů. Jde o nenáročný pěší okruh, který zvládnou i rodiny s dětmi. Stoupání je pozvolné až do nejvyššího místa stezky na svahu Černé hory, které vás odmění pozoruhodnými výhledy.

Zastavení na trase jsou zábavná i poučná. Malých i velkých poutníků se ptají třeba na to, odkud se vzalo pojmenování Černý Důl nebo co je charakteristické pro Zrcadlové údolí. Napoví, kde stával hrádek Purkhýbl, co je to kaliště nebo jak se nazývá samice od jelena. Zjistíte také, proč se jedna z lokalit na stezce jmenuje Menšíkův les. A právě z tohoto místa můžete obdivovat i pasoucí se koně.

Orámované krkonošské výhledy

Kromě naučných tabulí narazíte na stezce i na prstové bludiště. A také na dřevěný fotorám, který na pořízených snímcích „orámuje“ vás i výhled do horské krajiny. Kousek od rozcestí Smrčina přejdete pak přes opravenou dřevařskou lávku nad čistou vodou Zrcadlového potoka. V jeho zurčivé blízkosti rostou letité stromy a zdejší temný les budí respekt.

Zrcadlový potok pramení na Černé hoře

Symbolickým místem na trase je kaplička svaté Barbory, která stojí u silnice z Černého Dolu na Hoffmanovy boudy. Zchátralá památka byla v devadesátých letech minulého století díky místním nadšencům opravena a do současné podoby ji pak v roce 2006 upravili členové občanského sdružení Zdravé Krkonoše. Výzdobu jejího interiéru navrhla a s týmem spolupracovníků vytvořila výtvarnice Květa Krhánková. Na stěnách jsou výjevy z hornického života, v místě oltáře zdobí kapli malba svaté Barbory.

Jednotlivá zastavení stezky navíc doplňují Schwarzenthalské poudačky, které nepostrádají tajemno. Jejich autorem je tvůrce grafického značení stezky a textů na informačních panelech Radek Etrych. „Na každém šprochu je pravdy trochu. Jisté je, že se v Černém Dole a okolí těžilo hlavně zlato, ale i další rudy: železné, stříbrné nebo měděné,“ dodává bývalý starosta městysu Černý Důl Zdeněk Kraus.

Z úbočí Černé hory do údolí s Černým Dolem

Okruh Naučné stezky svaté Barbory poznáte podle místního červenobílého značení. Cesta je vhodná pro pěší, s vozíky ani s kočárky ji zdolat nezkoušejte. Část stezky vede souběžně s cyklotrasou, která pak na rozcestí Smrčina mění směr a pokračuje na Hoffmanovy boudy.

Spustit audio