Stříbrný chodník v Odrách vede přírodou, na rozhlednu i ke stříbrným dolům

31. říjen 2016
Česko – země neznámá

Odry a jejich blízké okolí lemuje Stříbrný chodník. Jde o naučnou stezku na pomezí Moravy a Slezska, díky které se můžete leccos dozvědět o geologii, historii, botanice a ekologii. Stříbrný chodník nasměruje vaše kroky do části Oderských vrchů, k rybníkům, mokřadům, rozhledně Pohoř a také k dolům, kde se už ve 13. století těžila stříbrná ruda.

Název naučné stezky byl inspirován právě stříbrnou rudou, která se v minulosti těžila z Pohořského kopce v okrajové části Oder. Mezi hlavní rudné minerály patří galenit, který často obsahuje příměs stříbra, a proto šlo už ve středověku o strategickou surovinu. Historii těžby stříbrné rudy, která sahá v Odrách až do 13. století, připomíná jedno ze zastavení u bývalých dolů, které se věnuje také technice těžby nerostného bohatství.

Stříbrný chodník v Odrách má celkem 16 zastavení. Z centra Oder na Pohořský kopec se výletníci seznámí s historií osídlení Oderské kotliny, s významem Moravské brány anebo také v lesním údolíčku zvaném Medvědí rokle s legendou o loupežníku Šimákovi.

Další zastavení vedou do okrajové části Oder zvané Pohoř. Stará hornická osada vznikla u středověkých stříbrných dolů. Nejbližšími lokalitami pro těžbu stříbrné rudy bylo Stříbrné jezírko u Jestřabí a Zlatý důl Pohoř. Dochovala se tu místní venkovská architektura - hornické domky a pro Pohoř typické božítělové kapličky zabudované v průčelí bývalých zemědělských usedlostí.

Nejvyšším bodem je rozhledna Olšová

Nejvýše položeným bodem na naučné stezce Stříbrný chodník je rozhledna na Pohoři zvaná Olšová. Architektonicky našla inspiraci ve strážní věží, kterou má město Odry ve svém znaku. Rozhledna měří přes 17 metrů a na vyhlídkovou plošinu vede 64 schodů. Na ochozu rozhledny jsou umístěny panoramatické fotografie zachycující pohledy do okolí, které pro lepší orientaci doplňují popisy jednotlivých okolních sídel, kopců i pohoří.

Z rozhledny je výhled do širokého okolí

Stříbrný chodník zavede dále výletníky ke stříbrným dolům, řece Odře a Oderské rybniční soustavě. Ta dnes zaujímá plochu 95 hektarů a tvoří ji pět rybníků: Cíp, Vraženský, Trněný, Travný a Emauzský. Rybníky jsou zajímavé především z ornitologického hlediska a slouží jako regionální biocentrum, které napomáhá svou ekologickou stabilitou šíření živočišných druhů do okolní krajiny. V období jarního a podzimního tahu ožívá rákosí hejny vrabců, špačků a drozdů.

Celá trasa Stříbrného chodníku měří 10 kilometrů a vede jak po zpevněných, tak i neupravených cestách a pěšinách. K naučné stezce byl vydán podrobný průvodce, který je k dostání v Městském informačním centru v Odrách.

autor: čan
Spustit audio