Svérázný malíř Břetislav Kužel dotváří s osobitou nadsázkou a humorem barevný kolorit Jičína

28. únor 2020

Pro tvorbu osmdesátiletého malíře a grafika Břetislava Kužela z Jičína je charakteristická výrazná barevnost a svébytný malířský rukopis, kterým se zmocňuje krajiny, městských zákoutí, zátiší, ale i figur. Mezi nimi jsou v převaze ženy a dívky.

Jeho olejomalby jsou plné skrytých významů, dvojsmyslů a humoru. Plátna odrážejí příběhy, které výtvarník umí s vážnou tváří převyprávět jako naprosto autentické.

Břetislav Kužel s nadsázkou a osobitým humorem glosuje českého člověka, ale i sám sebe

Posluchači se baví, cuká jim v koutcích úst, slabší povahy jsou přesvědčené, že se setkali s člověkem, který to možná nemá v hlavě až tak docela v pořádku. Břetislav Kužel ale ví své: bez nadsázky by se mu prostě na světě nelíbilo.

Jeho dílu se na začátku letošní výstavní sezóny otevřel mimořádný prostor v zámecké galerii v Jičíně, který mu jičínské muzejnice s láskou „věnovaly“ k osmdesátinám.

Břetislav Kužel vypráví příběhy svých obrazů na své velké výstavě v jičínské galerii

Kromě olejomaleb, pro něž je charakteristické záměrné zjednodušování, stylizace, dekorativní pojetí a syté barvy, se návštěvníci mohou do neděle 1. března díky souboru grafických prací přesvědčit o hloubce talentu Břetislava Kužela.

Grafiky, které dokládají i autorovu řemeslnou zručnost, se mimo jiné líbily i malíři Vladimíru Komárkovi.

Břetislav Kužel
se narodil v Jičíně 2. března 1939 a už od dětství rád kreslil. Po vojenské službě odmaturoval na průmyslové škole. Nejprve pracoval jako soustružník v Agrostroji, pak se přesunul do kanceláře, kde kreslil technické výkresy. Jeho obrázky se mj. objevovaly i v regionálním tisku, postupně se začal věnovat i grafice a leptům, které stále patří k vrcholům jeho tvorby. První samostatnou výstavu měl koncem 70tých let. Přišel se na ni podívat i akademický malíř Radek Pilař, který viděl v mladém umělci velký potenciál. Do současné doby vytvořil Břetislav Kužel nespočetnou sbírku olejomaleb a má za sebou desítky výstav po celé ČR. Účastní se regionálních plenérů, je členem Spolku podkrkonošských výtvarníků.

Podle vyjádření odborníků je v jeho malířské tvorbě možné zahlédnout určitou podobnost s tvorbou francouzských fauvistů. Malíř skutečně Francii (ale také Nizozemsko a Švýcarsko) ve druhé polovině minulého století navštívil jako reprezentant ČSSR v orientačním běhu a i dnes připouští, že ho tamní umělecké prostředí mohlo ovlivnit.

Kuželovy obrazy jsou plné imaginace a nadsázky, ale vycházejí z místních reálií

Zároveň s úctou a hrdostí připomíná, že základy získával jako samouk hlavně v tříleté večerní škole malby u akademického malíře Jiřího Lízlera z Jilemnice.

„Malování je pro mě ten nejlepší způsob, jak se vyjádřit, protože nic jiného neumím," dodává s osobitým humorem autor, který tvrdí, že malování je jeho život. A ten prý ve zkratce zrcadlí i většina jeho pláten.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.