Svitavští strážníci se připravují na protestní pochod skinheadů

13. červenec 2006

Na protestní pochod skinů se připravují svitavští strážníci a především Policie České republiky. Je svolán na příští sobotu a pořádkové složky se připravují k udržení klidu v centru Svitav. Skini chtějí protestní akcí demonstrovat svůj nesouhlas s procesem Vlastimila Pechance, který před pěti lety ubodal k smrti místního Roma Otu Absolona. Za vraždu ho poslal soud za mříže na 17 let. Pokračuje redaktorka Věra Pavlasová.

Skinům se verdikt nelíbí, a právě proto svolávají na příští sobotu protestní demonstraci. Akce na podporu Pechance není první. V roce 2004 demonstrovali proti jeho odsouzení před Ministerstvem spravedlnosti ultrapravicoví aktivisté. Ve Svitavách bude ovšem podobná akce poprvé. Velitel svitavských strážníků Karel Čupr potvrzuje, že prostestní akci skinů budou monitorovat.

Karel Čupr: "Nicméně městská policie podle zákona o shromažďování do těchto věcí nezasuhuje. Naše hlídky se na náměstí budou zdržovat."

Narozdíl od městských strážníků je Policie České republiky v případě potřeby připravena zasáhnout. Potvrzují to slova tiskové mluvčí svitavské policie Martiny Simonové:"Jsou připraveny posily v rámci okresu, bude posílena hlídková služba ve Svitavách. Situaci budeme monitorovat a případné nezákonné jednání bude řešeno okamžitě na místě."

autor: PAV
Spustit audio